ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίσθημα ανακούφισης στην κυβέρνηση από την εκλογή Ομπάμα

14:38 - 07 Νοε 2012 | Οικονομία
Αίσθημα ανακούφισης στην κυβέρνηση από την εκλογή Ομπάμα
Συγκρατημένα, αλλά με αίσθημα ανακούφισης υποδέχεται η ελληνική πλευρά την επανεκλογή του Μπαρακ Ομπάμα στην ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά και την ισχυρή παρουσία ελληνοαμερικανών στα νομοθετικά σώματα της υπερδύναμης.

Άμεσα αναμένεται το σχετικό συγχαρητήριο μήνυμα από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραπέμπει στη συνέχιση της διμερούς συνεργασίας. Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πότε κι αν θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με το νέο Πρόεδρο, γεγονός που θα σηματοδοτήσει πολλά, σε σχέση με το ρόλο, που επιφυλάσσει η υπερδύναμη στην περιοχή για την Ελλάδα. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς την «κρυάδα» που επιφύλαξε το 2008 στην ελληνική ηγεσία ο τότε νεοεκλεγείς Ομπάμα, όταν επέλεξε την Τουρκία για την πρώτη του παρουσία στην καθ΄ ήμας Αντολή.

 

Έκτοτε, βέβαια, πολλά έχουν αλλάξει στην οικονομία και στη γεωπολιτική. Η ελληνο ισραηλινή αμυντική και ενεργειακή συνεργασία, το Συριακό, αλλά και η ανάδειξη του κουρδικού ως μείζονος ζητήματος, που αφορά τη διασφάλιση των ισραηλινών – αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, δημιουργούν ευκαιρίες για την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η ναυτική βάση της Σούδας, φιλοξενώντας εκατοντάδες στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, λόγω της Συριακής κρίσης.  
 
Στην οικονομία, όλοι περιμένουν την νέα ηγεσία του υπ. Οιονομικών των ΗΠΑ, με ανοιτκό το ενδεχόμενο να παραμείνει ο κ. Γκάιτνερ, αλλά και την ισορροπία που θα επιδιώξει να διαμορφώσει η ηγεσία της Ουάσιγκτον με το Βερολίνο. Μέχρι τώρα ο πρόεδρος Ομπάμα στήριξε έμπρακτα στη διεθνή σκηνή την Ελλάδα, είτε με δηλώσεις, είτε στέλνοντας τον υπουργό Οικονομικών Γκάιτνερ σε συνεδριάσεις Eurogroup, αλλά και Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Άσκησε πιέσεις στη Γερμανία, να στηρίξει την Ελλάδα, ζητώντας την αύξηση της χρηματοδότησης για τον κομβικό του εταίρο στην ανατολική Μεσόγειο. Τάχθηκε, εμμέσως, πλην σαφώς, υπέρ της επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής ή και της προώθησης της αναδιάρθρωσης του χρέους, υιοθετώντας συνολική λύση. Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο επικεφαλής της FED Μπερνιάκι, αναγνωρισμένος ερευνητής του μεγάλου κράχ του ’29, λόγω - έργω πρότεινε μια κεϋνσιανής υφής πρόταση ενίσχυσης της ζήτησης, στη λογική της επέκτασης, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ώστε η ευρωχώρα να βγει από τον ατέλειωτο υφεσιακό κύκλο.
 
Η νίκη του Μπαράκ Ομπάμα σημαίνει ότι θα ενταθεί η πολιτική που στοχεύει στην ανάπτυξη, παρά στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Γιάννος Γραμματίδης Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Σημείωσε ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα δίνει μάθημα πολιτισμού σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και στην ΕΛλάδα ότι πρέπει να υπάρχει ενότητα για την επίτευξη στόχων σε κρίσιμες στιγμές όπως αυτή.

Πρόσθεσε ότι ο πολιτισμός στις ΗΠΑ φάνηκε και από τις ομιλίες των δύο πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Γραμματίδης πρόσθεσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα είναι πλέον απαλλαγμένος από το άγχος μιας επανεκλογής και σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανών αναλυτών θα είναι ένας καλός πρόεδρος.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:42 - 07 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.