ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά το "ΝΑΙ", τι; - Τα επόμενα βήματα

02:57 - 08 Νοε 2012 | Οικονομία
Μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων και ολονύκτιων θρίλερ που διακύβευαν την πολιτική σταθερότητα της χώρας, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μέτρων στη Βουλή ήταν θετικό και τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Σήμερα, Πέμπτη, έχει προγραμματισθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group με θέματα την επιμήκυνση, την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου αναμένεται να εγκρίνει τη διετή επιμήκυνση ωστόσο οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ αναμένονται αργότερα καθώς η έκθεση της τρόικας και ειδικά η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν αναμένεται να είναι έτοιμες έως την προσεχή Δευτέρα.

Η ελληνική πλευρά έχει την προσδοκία ότι έως το Δεκέμβριο θα λάβει 45,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 31,5 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί από τον Ιούνιο, 5 δισ. ευρώ από τη δόση του Σεπτεμβρίου, αλλά και 8,6 δισ. ευρώ από τη δόση του Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν στα μέσα Νοεμβρίου, περίπου 5 δισ. ευρώ, δεν θα αποπληρωθούν με τα χρήματα της δόσης, αλλά με νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Πάντως, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού για τη σταδιακή καταβολή των χρημάτων της βοήθειας τον οποίο εξακολουθεί να ζητά η Γερμανία, αλλά και ζητήματα σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς η τρόικα εμφανίζεται να έχει και «δεύτερες» σκέψεις για το πώς θα μπορούσαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι Financial Times προσθέτουν ότι, αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να περάσει τα μέτρα και τον προϋπολογισμό στην ψηφοφορία της Κυριακής, τότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν τη μείωση του επιτοκίου των ελληνικών δανείων.

H μείωση των επιτοκίων φαίνεται να είναι το πιο δύσκολο θέμα στις διαβουλεύσεις μεταξύ τρόικας- Αθήνας, με την αντιπαράθεση σε ορισμένα Κοινοβούλια, όπως αυτά της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, όπου η περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας αποτελεί «κόκκινο πανί», να αναμένεται σφοδρή.

Βάσει του δεύτερου μνημονίου ύψους 174 δις ευρώ, το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας ανέρχεται σήμερα στις 150 μονάδες βάσης πάνω από το διατραπεζικό επιτόκιο. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, εξετάζεται η μείωσή του στις 80 μονάδες βάσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:31 - 08 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.