ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Draghi: Να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις πως θα διαχειριστούν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα

17:12 - 08 Νοε 2012 | Οικονομία
Draghi: Να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις πως θα διαχειριστούν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα
Να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πως θα διαχειριστούν τα κεφάλαια που τους διοχετεύει η ΕΚΤ από τα κέρδη της στα ελληνικά ομόλογα, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Μario Draghi, χαρακτηρίζοντας σημαντικό βήμα την ψήφιση των νέων μέτρων στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός του 2013.

"Η ΕΚΤ καλωσορίζει την ψήφιση των μέτρων στην Ελλάδα. Ήταν ένα σημαντικό βήμα. Τώρα περιμένουμε την ψήφιση του προϋπολογισμού", τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισήμανε πως στόχος της ΕΚΤ είναι να αποκατασταθούν τα κανάλια χρηματοδότησης στην Ελλάδα, αλλά όπως διεμήνυσε αυτό δεν αφορά μόνο την κεντρική τράπεζα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης απηύθυνε νέες αυστηρές συστάσεις προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να αναλάβουν δράση και να εντείνουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια για την Ευρωζώνη...

"Η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει αδύναμη. Οι οικονομικοί δείκτες δεν αναμένεται να βελτιωθούν. Αδύναμο θα είναι και το 2013 για την Ευρωζώνη", διεμήνυσε ο κεντρικός τραπεζίτης, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη μέρα.

Οι κίνδυνοι της κρίσης παραμένουν, τόνισε. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνα σενάρια στην ευρωζώνη, επισήμανε σε αυστηρούς τόνους. Θα πρέπει οι κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειες τους, συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε την ετοιμότητα της ΕΚΤ να αναλάβει δράση. Όπως σημείωσε, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να επέμβει μέσω του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ).

Κατά τον επικεφαλής της ΕΚΤ, μεταξύ άλλων στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι η βελτίωση της καταθετικής βάσης των τραπεζών στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Οι προοπτικές πληθωρισμού παραμένουν εντός του στόχου και τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι τα κατάλληλα για τις συνθήκες της οικονομίας, έσπευσε να προσθέσει ο Draghi.

Εστιάζοντας περαιτέρω στην πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, εξήγησε πως θα παραμείνει πάνω από το 2% για το 2012, προκειμένου σταδιακά να ξεκινήσει να υποχωρεί κάτω του 2% κατά τη διάρκεια του 2013.

"Δεν έχουμε εξετάσει το ενδεχόμενο να υπάρξει αρνητικό καταθετικό επιτόκιο από την ΕΚΤ", έσπευσε να διευκρινίσει στη συνέχεια.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:26 - 08 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.