ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

New York times: Η Ελλάδα πίνει το κώνειο

14:51 - 09 Νοε 2012 | Οικονομία
Με αφορμή την ψήφιση του Μνημονίου 3, η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει τις επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία.

«Η Ελλάδα πίνει κώνειο» σχολιάζουν στο σημερινό κύριο άρθρο τους οι New York Times σχετικά με την ψήφισου του Μνημονίου 3 από την ελληνική βουλή.

Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική βουλή έκανε ότι έπρεπε να κάνει την Τετάρτη. Κανένας υπεύθυνος βουλευτής δεν μπορούσε να αγνοήσει τις τρομερές επιπτώσεις του 'όχι'. Κανένας όμως, δεν μπορεί να απορρίψει την απειλή για την κοινωνική σταθερότητα από αυτές τις περικοπές» και προσθέτει: «Ακόμη και πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, που πάλεψε σκληρά για να περάσει το πακέτο από το κοινοβούλιο, χαρακτήρισε αυτές τις περικοπές ως 'άδικες'».

Ωστόσο, η εφημερίδα τονίζει πως «γεγονός είναι ότι σχεδόν όλα όσα έχουν περιληφθεί σε αυτό το πακέτο έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει παταγωδώς. Αυτά τα δυσάρεστα μέτρα δεν θα κάνουν τίποτα για να εξυπηρετηθεί το ελληνικό χρέος, για να έρθει πιο κοντά σε ισορροπία ο προϋπολογισμός ή για να διευκολυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα για να αναβιώσει την οικονομία της. Αντιθέτως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βυθίσουν ακόμη περισσότερο μία οικονομία που έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 25% καθιστώντας ανέφικτη τη δημοσιονομική βελτίωση».

Οι New York Times σημειώνουν: «Η προσέγγιση της λιτότητας είχε ως στόχο να μειώσει το ποσοστό του χρέους στο ΑΕΠ της Ελλάδας. Ωστόσο, το ποσοστό μεγάλωσεε, παρά την διαγραφή του χρέους και το δανεισμό, καθώς η συστολή της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη απ' ότι έπρεπε. Με το νέο πακέτο, η οικονομία αναμένεται να μειωθεί κατά 9%».

Και υπογραμμίζει το άρθρο: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, απλά κατεβάζοντας ρολά στην οικονομία της. Πρέπει να δώσει δουλειές στο λαό της. Ο μόνος δρόμος προς τα μπρος είναι μέσω νέων διαγραφών χρεών και περισσότερων χαμηλότοκων δανείων από την Ευρώπη, καθώς και με το άνοιγμα της αγοράς εργασίας».

Μάλιστα η εφημερίδα διαπιστώνει ότι «οι απλοί Έλληνες χάνουν την πίστη τους σε ένα πολιτικό σύστημα, που πιστεύουν ότι έχει αποτύχει να τους προστατεύσει από την οικονομική καταστροφή. Οι Έλληνες βουλευτές το γνωρίζουν, ωστόσο αισθάνονται υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τις προσταγές των Ευρωπαίων δανειστών τους. Προς το παρόν όμως, δεν έχουν θελήσει να προκαλέσον την ηγέτιδα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία συνεχίζει να πιστεύει, ότι μόνο η οικονομική τιμωρία θα οδηγήσει τους Έλληνες, να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις».

«Υποψιαζόμαστε ότι και πολλοί από τους πιστωτές επίσης γνωρίζουν ότι η λιτότητα δεν είναι η λύση. Προς το παρόν όμως, δεν θέλουν να αμφισβητήσουν την Άγκελ Μέρκελ που εξακολουθεί να πιστεύει ότι μόνο η οικονομική τιμωρία θα ωθήσει τους Έλληνες στη μεταρρύθμιση. Μπορεί αυτή η πολιτική φόρμουλα να είναι νικηφόρος για τη Γερμανία, όπου η κα Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει τις εκλογές του επόμενου χρόνου, αλλά είναι μια βαθιά και εξαιρετικά περιττή τραγωδία για την Ελλάδα» καταλήγει το άρθρο.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:48 - 09 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.