ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο "σοσιαλιστικός" εμφύλιος φέρνει κούρεμα χρέους;

21:44 - 09 Νοε 2012 | Οικονομία
Ο "σοσιαλιστικός" εμφύλιος φέρνει κούρεμα χρέους;
Η δανειακή διάσταση του "σοσιαλιστικού" εμφυλίου
Τα 98 εκατομμύρια οφειλών που λήγουν μέσα στο 2013 είναι μια άλλη παράμετρος του εμφυλίου που σοβεί στο ΠΑΣΟΚ. Εύλογα αναρωτάται κανείς ποιος θα πληρώσει το χρέος... Έτσι, ο εμφύλιος που καλά κρατεί στο ΠΑΣΟΚ και υπονομεύει την ίδια του τη βιωσιμότητα έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του κομματικού χρέους.
 
«Μια τυχόν διάλυση θα σημάνει και ... πτώχευση κι άρα εξαφάνιση του χρέους;» διερωτώνται εύλογα άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Ιπποκράτους.  Ωστόσο, σημειώνουν, αναφερόμενοι στον πόλεμο των επιγόνων «δεν απεμπολεί κανείς έτσι εύκολα μια ιστορική σφραγίδα, που φέρνει έσοδα».
 
Ο ένοικος της Ιπποκράτους εφ΄ όσον συνεχίσει να φέρει το σήμα και το όνομα θα παίρνει χρηματοδότηση, 6,5 ευρώ ανά ψήφο, αλλά θα φέρει και το βάρος  του χρέους που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ανέρχεται στα 98 εκατ. ευρώ, όπως άλλωστε έχει καταγράψει και το πρακτορείο reuters σε πρόσφατο δημοσίευμα του (Σεπ. 2012). Αυτές μάλιστα οι υποχρεώσεις λήγουν μέσα στο 2013, ενώ συνολικά ανέρχονται στο ποσό των 125 εκατομμυρίων.
 
Με δεδομένο, μάλιστα, τις περικοπές στην κρατική επιχορήγηση, αλλά και την δύσκολη κατάσταση της αγοράς χορηγιών, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Σημειώνεται ότι για το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία,  το ΠΑΣΟΚ έλαβε συνολικά από την κρατική επιχορήγηση το ποσό των 3.947.842,11 ευρώ και 68.476 ευρώ από εισφορές ιδιωτών. 
 

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο Γιαννίτση, η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων ανέρχεται στο 0,75 τοις χιλίοις επί των τακτικών εσόδων του Προϋπολογισμού, αντί του 1,02 τοις χιλίοις που ήταν παλιότερα. Αν υποτεθεί ότι το 2013 τα τακτικά έσοδα φτάσουν τα 52 δισ. τότε οι οικονομικές ετήσιες ενισχύσεις για το ΠΑΣΟΚ ανέρχονται στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ από 21,75 εκατομμύρια που πήρε το 2011....

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.