ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Τα πλεονάσματα, η ανακοπή της ύφεση και οι αποκρατικοποιήσεις το στοίχημα της κυβέρνησης

19:26 - 11 Νοε 2012 | Οικονομία
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση στοχεύει η χώρα «να πορεύεται με βαθμιαία μειoύμενες δανειακές ανάγκες».

Το στοίχημα της κυβέρνησης για το 2013 περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2013 στη Βουλή.

«Πρωτογενές πλεόνασμα, ανακοπή ύφεσης και αποκρατικοποιήσεις» είναι το στοίχημα της κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να «πορεύεται με βαθμιαία μειούμενες δανειακές ανάγκες» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας στην ομιλία του «για όσο χρονικό διάστημα έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα το δημόσιο χρέος θα αυξάνει τουλάχιστον όσο είναι το έλλειμμα της χρονιάς αναφοράς. Αυτό είναι το προφανές» και πρόσθεσε «Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του χρέους και του περιορισμού του ελλείμματος, η μεταβολή του χρέους εκτιμάται ότι θα είναι κατά μέσον όρο 5,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2016, πολύ χαμηλότερα από τα ποσά του παρελθόντος.

Ή διαφορετικά, η συνολική αύξηση του χρέους, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2016, όση ήταν περίπου η αύξηση κατ' έτος στο παρελθόν.

Σε ότι αφορά το κόστος εξυπηρέτησης, οι τόκοι αναμένεται να μειωθούν απο τα 16,3 δισ. ευρώ το 2011, στα 8,9 δισ. ευρώ το 2013. Στο μισό δηλαδή σε μία διετία». Τα παραπάνω στοιχεία – σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα – επιβεβαιώνουν την «ορθή προσέγγιση της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης να θέσει ως βασικό στόχο της οικονομικής της πολιτικής την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2013, έτσι ώστε η χώρα να πορεύεται με βαθμιαία μειούμενες δανειακές ανάγκες.

Γιατί για να σταματήσει η αύξηση του δημοσίου χρέους θα πρέπει:

Να έχουμε, τουλάχιστον, πρωτογενή πλεονάσματα.

Να επιτύχουμε την ανακοπή της ύφεσης και την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης.

Να προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας του Δημοσίου.

Κατέθεσε μάλιστα τους παρακάτω πίνακες προκειμένου να αποδείξει ότι η κυβέρνηση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.