ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαυραγάνης: Λιγότερος φόρος εισοδήματος για τους οικονομικά ασθενέστερους

22:11 - 11 Νοε 2012 | Οικονομία
Ο υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, καθιέρωση απλούστερων κανόνων, αλλαγή του ποινολογίου, αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Την επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων, των μισθωτών και των συνταξιούχων με λιγότερο φόρο εισοδήματος ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση του Προϋπολογισμού, ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι η μείωση θα καθιερωθεί με στοχευμένες δράσεις μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Επιπλέον, σχετικά με τα φορολογικά έσοδα ανέφερε, ότι «ο νέος προϋπολογισμός διέπεται από τη βασική λογιστική αρχή, την αρχή της συντηρητικότητας, και ένα σημαντικό στοιχείο που έχει ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση του είναι και η ύφεση».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι «με βάση την ύφεση αυτή έχουμε προβλέψει μειωμένα φορολογικά έσοδα σε ποσοστό 4,6% από τους άμεσους φόρους και λίγο μεγαλύτερο από τους έμμεσους», είπε ο κ. Μαυραγάνης, ενώ επεξήγησε: «Η φετινή αύξηση στα φορολογικά έσοδα εξηγείται από το γεγονός ότι πέρυσι μειώθηκε το αφορολόγητο και έγιναν και κάποιες παρεμβάσεις στην έκπτωση φόρου».

Αναφερόμενος διεξοδικότερα στην επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε στις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, στην καθιέρωση απλούστερων κανόνων, στην αλλαγή του ποινολογίου, τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Εξάλλου, ο κ. Μαυραγάνης μίλησε για τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσουν με μοναδικό γνώμονα την αξιοκρατία, και κανένα άλλο κριτήριο δεν θα υπάρχει πέραν αυτής. Τέλος, για τη φοροδιαφυγή ανέφερε ότι με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, γίνεται ανάλυση του προφίλ των φορολογουμένων με διασταυρώσεις σε δαπάνες, έσοδα, ταμιακές ροές. Επίσης επεσήμανε ότι γρήγορα θα υπάρξει ένα σύγχρονο πλαίσιο κανόνων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, καθώς θα εκδοθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις σε εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, οι οποίες είχαν καθυστερήσει σημαντικά αν και προβλέπονταν από τις διατάξεις.

Καταλήγοντας ο υφυπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το κρίσιμο στοίχημα πλέον είναι οι παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση της Οικονομίας και την υποστήριξη επιλεγμένων τομέων όπως η γεωργίας και η κτηνοτροφίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.