ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άσμουσεν: Απαραίτητη η συμφωνία που καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος

11:52 - 13 Νοε 2012 | Οικονομία
Άσμουσεν: Απαραίτητη η συμφωνία που καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος
Η επιμήκυνση κοστίζει λιγότερο από μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

 

Μικρότερο είναι το κόστος της επιμήκυνσης του χρονου που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, ώστε να ανταποκριθεί στους στόχους του Μνημονίου, σε σχέση με το κόστος μίας πιθανής εξόδους από την Ευρωζώνη, υποστηρίζει το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα «De Tijd», ο κ. Άσμουσεν κρίνει απαραίτητη μια συμφωνία που θα καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος, η οποία με δεδομένη την άρνηση των εταίρων για νέο κούρεμα, θα μπορούσε να περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων των δανείων που δίνονται στην Ελλάδα ή επαναγορά χρέους ή απαίτηση για επίτευξη υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ανέφερε επίσης, ότι «αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε την αποτίμηση του ελληνικού προγράμματος. Δεν επιθυμώ να κάνω υποθέσεις για το αίτημα της επιμήκυνσης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει τμήμα ενός συνολικού πακέτου μέτρων».

Ωστόσο, ο κ. Άσμουσεν θεωρεί πως «θα ήταν δυνατό εάν οι υπόλοιπες 16 χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ δώσουν την συγκατάθεσή τους για να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση». Προσθέτει όμως ότι «η ΕΚΤ δεν μπορεί να δώσει παρεπόμενη χρηματοδότηση διότι θα πρόκειται για μια νομισματική χρηματοδότηση. Είναι επιθυμητό η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Εάν κάτι τέτοιο απαιτεί επιπλέον βοήθεια για ένα ή δύο χρόνια, το κόστος θα είναι τελικά κατά πολύ χαμηλότερο από το κόστος από μια έξοδο της Ελλάδας ή μια στάση πληρωμών».

Τέλος, υπογράμμισε ότι ότι οι στόχοι για το ύψος του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να επιτευχθούν.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:07 - 13 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.