ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η τιμή του πετρελαίου

17:31 - 13 Σεπ 2006 | Οικονομία
Ευκαιρία για βραχυπρόθεσμα χρηματιστηριακά κέρδη σε θαρραλέους και λογικούς επενδυτέςπροσφέρει η πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού.

Ήδη μετά από 6 συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις αρχίζουν να βλέπουν το φώς της δημοσιότητας βαθυστόχαστες και ανακουφιστικές αναλύσεις για το «γκρέμισμα» των τιμών και προβλέψεις για επιστροφή στην χρυσή εποχή των 35 έως 40 δολαρίων το βαρέλι.

Προσοχή! Η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Κάθε φορά που σε βίαιες χρηματιστηριακές κινήσεις εμπλέκονται τα hedgefunds οι ίδιες υπερβολικές εκτιμήσεις οδηγούν στα ίδια υπεραισιόδοξα σφάλματα.

Οι ουσιαστικοί , οι θεμελιώδεις παράγοντες που προκάλεσαν την άνοδο της τιμής του πετρελαίου δεν εξέλιπαν.

Απλώς με την βοήθεια της κερδοσκοπίας και των HedgeFunds το μαύρο χρυσάφι εκτινάχθηκε σε πρωτοφανή ύψη ρεκορ. Τώρα έρχεται η βίαιη διόρθωση η οποία ωστόσο, με τη σειρά της..θα «διορθώσει».

Η λογική λέει ότι πολύ σύντομα θα ξαναδούμε το πετρέλαιο να σταθεροποιείται γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι, τιμή που ανταποκρίνεται σήμερα στην πραγματική ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και –κυρίως- τιμή που καθιστά συμφέρουσες τις επενδύσεις για αναζήτηση νέων πηγών και διύλιση πετρελαίου απο περιοχές που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν «ακριβές»...

Με λίγα λόγια: Υπερβολική η άνοδος, λογική η βίαιη πτώση, υπερφίαλη η προσδοκία ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στις παλιές καλές ημέρες.

Οπου μπλέκονται hedgefunds η υπερ-βολή είναι το κυρίαρχο στοιχείο...

Χρήστος Ν. Κώνστας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.