ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορυφώνεται η κόντρα στην Ευρώπη για την Ελλάδα

13:59 - 13 Νοε 2012 | Οικονομία
Κορυφώνεται η κόντρα στην Ευρώπη για την Ελλάδα
Σύγκρουση ΔΝΤ, ΕΕ, Γαλλίας και Γερμανίας για το χρέος της Ελλάδας.

"Κόκκινο" χτύπησε το θερμόμετρο στην Ευρώπη, καθώς το χθεσινό Eurogroup δεν έδωσε κάποιο απτό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, φανέρωσε ωστόσο τη μάχη που διεξάγεται μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για την επιμήκυνση, αλλά και τη βιωσιμότητητα του ελληνικού χρέους.

 

Εν τω μεταξύ, η σύγκρουση μεταξύ των διεθνών δανειστών για τον χρόνο που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα προκειμένου να μειώσει το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα πυροδότησε νέες ανησυχίες την Τρίτη για αναζοπύρωση της κρίσης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης άφησαν να εννοηθεί την Δευτέρα, ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση στην Ελλάδα έως το 2022 για να μειώσει το ποσοστό χρέους/ΑΕΠ στο 120%, αλλά η επικεφαλής του ΔΝΤ επέμενε στη διατήρηση του στόχου για το 2020.

"Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αυτό όμως που έχει σημασία στο τέλος της ημέρας είναι το χρέος της Ελλάδας να καταστεί βιώσιμο, ώστε η χώρα να σταθεί στα πόδια της και να επανέλθει στις αγορές εν καιρό", είπε η κ. Λαγκάρντ.

Μεγάλη διαφωνία υπάρχει μεταξύ της Λαγκάρντ και του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σχετικά με το αν η ευρωζώνη πρέπει να διαγράψει μέρος του χρέους της Ελλάδας.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ πιέζουν για ένα τέτοιο "κούρεμα", αλλά η Γερμανία αντιτίθεται σθεναρά σε κάτι τέτοιο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά είναι αποφασισμένη να αποφύγει τυχόν ζημίες για τους Γερμανούς φορολογούμενους πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Παρά το αντίξοο αυτό κλίμα, οι διπλωμάτες παραμένουν αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ για την Ελλάδα.

Με το χρέος της Ελλάδας να αναμένεται να ανέλθει στο 190% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, το ΔΝΤ έχει θέσει ως στόχο το 120% λέγοντας ότι οτιδήποτε πάνω από αυτό θα ήταν μη βιώσιμο δεδομένων των χαμηλών αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας και των δανειακών αναγκών της.

 

Σόιμπλε: Πολύ φιλόδοξος ο στόχος για βιώσιμο χρέος στην Ελλάδα το 2020

Παράλληλα, ιδιάιτερα αρνητικός εμαφνίστηκε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανκ Σόιμπλε δηλώνοντας ότι "ο στόχος να καταστεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο το 2020 είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος".

O κ. Σόιμπλε είπε ακόμη πρέπει να επικεντρωθούμε σε λύσεις που δεν θα περιλαμβάνουν τη διαγραφή χρέους του επίσημου τομέα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρέπει να γίνουν βήματα αναφορικά με τα επιτόκια των δανείων που χορηγούνται στην Ελλάδα.

Το Διενθές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την ΕΕ να προχωρήσει σε "κούρεμα" του χρέους της Ελλάδας που έχει προκύψει από δάνεια των χωρών της ευρωζώνης και της ΕΚΤ ώστε το χρέος υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Αξιωματούχοι της ΕΕ φαίρεται να εξετάζουν άλλους τρόπους για την μείωση του χρέους της Ελλάδας όπως η μείωση των επιτοκίων και η επέκταση της χρονικής περιόδου των δανείων.

 

Μοσκοβισί: Στόχος να εκταμιευτεί η δόση για Ελλάδα έως τέλος Νοεμβρίου

Η Γαλλία και η Γερμανία προσπαθούν να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα έως τις 20 Νοεμβρίου και για την εκταμίευση της δόσης έως τα τέλη του μήνα, δήλωσε αργότερα από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

"Στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής στις 20 Νοεμβρίου, έτσι ώστε να μπορούμε να την υποβάλουμε προς επικύρωση σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην εκταμίευση των κονδυλίων έως το τέλος αυτού του μήνα", είπε ο κ. Μοσοκοβισί.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:07 - 13 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.