ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα εμπλοκή με την Τρόικα για τα "απροσδιόριστα" μέτρα - Zητούν 25 χιλ. απολύσεις, κατάργηση δώρων και στον ιδιωτικό τομέα

00:03 - 14 Νοε 2012 | Οικονομία
Νέα εμπλοκή με την Τρόικα για τα "απροσδιόριστα" μέτρα - Zητούν 25 χιλ. απολύσεις, κατάργηση δώρων και στον ιδιωτικό τομέα
Νέα εμπλοκή έχει υπάρξει τις τελευταίες ώρες μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας με αφορμή τα "απροσδιόριστα" μέτρα, που αναφέρθηκαν μέσα στην έκθεση της Τρόικας που παραδόθηκε στο χθεσινό Eurogroup.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του "R", η Τρόικα ζητά απολύσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση κατώτατου μισθού και των δώρων στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη έχουν εκφραστεί εντονότατες αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά, καθώς μόλις πέντε μέρες μετά την ψήφιση του πακέτου μέτρων, που λίγο έλειψε να θέσει σε αμφισβήτηση την κυβερνητική ισορροπία, η Τρόικα πυροδοτεί εκ νέου το κλίμα με σκληρές απαιτήσεις.

Υπενθυμίζεται εδώ, ότι η έκθεση της Τρόικας προβλέπει πρόσθετα μέτρα και συγκεκριμένα αυτόματες περικοπές δαπανών με κάθε αστοχία στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Προβλέπει επίσης πιο σκληρούς όρους στην εκταμίευση των δόσεων προς την χώρα μας, ενώ αναφέρεται ότι ο λογαριασμός εκταμίευσής τους θα παραμείνει στην Τράπεζα της Ελλάδος.


Ωστόσο, εισάγεται μία ρήτρα πληρωμής πρώτα των χρημάτων για την εξυπηρέτηση του χρέους και την κάλυψη των αναγκών των τραπεζών και μία ακόμη ρήτρα αναγκαστικής παραχώρησης του 30% των επιπλέον φορολογικών ή άλλων εσόδων για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα υπόλοιπα θα μπορούν να οδεύσουν για παρεμβάσεις στήριξης και κοινωνικής συνοχής.


Συνολικά, το προσχέδιο της έκθεσης ανεβάζει στο πόσο των 6,4 δισ. ευρώ τα απροσδιόριστα μέτρα για το 2015 και 2016, που θα πρέπει να συμφωνηθούν τον Μάρτιο του 2013. Στο κείμενο επισημαίνεται ακόμα η καθυστέρηση που υπάρχει στο επίπεδο των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:06 - 14 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.