ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣτΕ: Όχι στην εκμετάλλευση χρυσού στη Ροδόπη

20:10 - 13 Σεπ 2006 | Οικονομία
Ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ (του Φεβρουαρίου του 2000) για χωροθέτηση «μεταλλείου χρυσού Σαππών Νομού Ροδόπης».

Πρόκειται για ακύρωση της άδειας για εκμετάλλευση του μεταλλείου χρυσού, σε μία έκταση 1.035 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 835 μέτρων από τον οικισμό παλιννοστούντων Ποντίων και 1.450 μέτρων από την πόλη των Σαππών.

Στην υπ΄ αριθμ. 3233/2006 απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου (πρόεδρος ο κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, αντιπρόεδρος του ΣτΕ) , αναφέρονται, μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Το φυσικό περιβάλλον έχει αναχθεί σε αυτοτελώς προστατευόμενο αγαθό, προκειμένου να εξασφαλισθεί η οικολογική ισορροπία και η διαφύλαξη των φυσικών πόρων προς χάρη και των επόμενων γενεών. Ο συντακτικός νομοθέτης δεν αρκέσθηκε στην πρόβλεψη δυνατότητας να θεσπίζονται μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά επέβαλε στα όργανα του Κράτους που έχουν σχετική αρμοδιότητα, την υποχρέωση να προβαίνουν σε θετικές ενέργειες για τη διαφύλαξη του προστατευομένου αγαθού και ειδικότερα, να λαμβάνουν τα απαιτούμενα νομοθετικά και διοικητικά, προληπτικά και κατασταλτικά, μέτρα, παρεμβαίνοντας στον αναγκαίο βαθμό και στην οικονομική ή άλλη ατομική ή συλλογική δραστηριότητα.
  • Τα όργανα της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας οφείλουν, να σταθμίζουν και άλλους παράγοντες αναγόμενους στο γενικότερο εθνικό και δημόσιο συμφέρον, όπως είναι εκείνοι που σχετίζονται με τους σκοπούς της οικονομικής ανάπτυξης , της αξιοποίησης του εθνικού πλούτου, της ενίσχυσης της περιφερειακής ανάπτυξης και της εξασφάλισης εργασίας στους πολίτες. Η επιδίωξη όμως των σκοπών αυτών και η στάθμιση των προστατευόμενων αντίστοιχων εννόμων αγαθών πρέπει να συμπορεύεται προς την υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται βιώσιμη ανάπτυξη. Κατά τη στάθμιση εξάλλου αυτή, σε συμμόρφωση προς τις αρχές της προλήψεως και της προφυλάξεως στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος που απορρέουν από τις ανωτέρω διατάξεις, τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας πρέπει να λαμβάνουν προεχόντως υπ΄ όψιν την τυχόν ύπαρξη ιδιαιτέρου κινδύνου για το φυσικό περιβάλλον από την κατασκευή και λειτουργία συγκεκριμένου έργου ή την ανάπτυξη συγκεκριμένης δραστηριότητας και να μην παρέχουν τη σχετική έγκριση αν διαπιστώσουν αιτιολογημένα ότι ο κίνδυνος αυτός, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο επαπειλούμενος από ενδεχόμενη πλημμελή λειτουργία του έργου, υπερακοντίζει προδήλως τα προσδοκώμενα οφέλη από τη λειτουργία του . Σε κάθε, πάντως,περίπτωση πρέπει, προκειμένου η στάθμιση αυτή να γίνεται κατά τρόπο ανταποκρινόμενο στην ανάγκη προστασίας των εκατέρωθεν διακυβευόμενων εννόμων αγαθών, να εκτίθενται και να συνεκτιμώνται κατά τρόπον επαρκή αφ΄ ενός μεν ο τρόπος και η μέθοδος κατασκευής και λειτουργίας της συγκεκριμένης εγκατάστασης και αφ΄ ετέρου ο ειδικότερος χαρακτήρας του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο προσδοκάται ότι θα εξυπηρετηθεί από το έργο ή τη δραστηριότητα αυτή , δεδομένου ότι η κατά τα ανωτέρω επιβαλλόμενη στάθμιση συναρτάται εκάστοτε με το είδος και την έκταση της επαπειλούμενης βλάβης και τη φύση της εξυπηρετούμενης με την εκτέλεση του έργου ανάγκης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΣτΕ ακύρωσε την πράξη χωροθέτησης του μεταλλείου χρυσού διότι τα δεδομένα της μελέτης, στην οποία στηρίχθηκε η πράξη αυτή, ανατράπηκαν από νεότερη μελέτη που συντάχθηκε προκειμένου να χορηγηθεί η τελική περιβαλλοντική άδεια για τη λειτουργία του μεταλλείου. Με τη νέα και πληρέστερη αυτή μελέτη προτάθηκαν διαφορετικές και ασφαλέστερες για το περιβάλλον μέθοδοι εξόρυξης και επεξεργασίας του χρυσού και γενικότερα διαφοροποιήθηκαν οι προδιαγραφές λειτουργίας του μεταλλείου σε σχέση με εκείνες, τις οποίες είχε υιοθετήσει η αρχική μελέτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.