ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για το Eurogroup

14:30 - 19 Νοε 2012 | Οικονομία
Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για το Eurogroup
Γερμανοί και Βρυξέλλες λένε ότι δεν έχουν στα χέρια τους το επίσημο κείμενο της τρόικας και ταυτόχρονα ισχυρίζονται ότι δεν πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τηνΕλλάδα.

Κλίμα για μη λήψη αποφάσεων στο αυριανό Eurogroup δημιουργείται στην Ευρώπη, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να έχει κάνει ότι της έχει ζητηθεί, ανοίγοντας ακόμα και το Εθνικό Τυπογραφείο αργά το βράδυ της Κυριακής για να περάσουν στο ΦΕΚ όλες οι νέες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και υπουργικές αποφάσεις για την τοποθέτηση επιτρόπων σε υπουργεία και τράπεζες. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως ούτε αύριο θα υπάρχει το επίσημο κείμενο της τρόικα, ενώ πηγές προσκείμενες στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρουν πως δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις. Πρόκειται για εξέλιξη που επιτείνει το άγχος και την αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης, τη στιγμή που η πραγματική οικονομία και οι τράπεζες στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας.

 

Την ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που αποφάσισε τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος για μια ακόμη φορά απέρριψε το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Eurogroup της Τρίτης θα καταλήξει σε συμφωνία.

 

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας, όπως δήλωσε νωρίτερα το μέλος του Διευθυντηρίου της ΕΚΤ Γιεργκ 'Ασμουσεν, ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι χρειάζονται επιπλέον χρήματα για να κλείσει ένα χρηματοδοτικό κενό. «Ήδη την περασμένη εβδομάδα διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει ως το τέλος 2014 το όριο νέου δανεισμού, διότι η κατάσταση επιδεινώθηκε και θα χρειαστεί δύο επιπλέον χρόνια. Αυτό κοστίζει περισσότερα χρήματα. Πρόκειται για το χρηματοδοτικό κενό των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο πρέπει να βρούμε μια λύση» δήλωσε, για να προσθέσει ότι παραμένει το άλλο πρόβλημα, ότι η Ελλάδα πρέπει ως το 2020 ή το 2022 να φέρει το συνολικό της χρέος σε επίπεδο που θα της δώσει την δυνατότητα να επιστρέψει στις αγορές.

 

ΔΝΤ

 

Την ώρα πάντως που συνεχίζεται η προσπάθεια να βρεθεί λύση στην διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για το ζήτημα της Ελλάδας, εν όψει του Eurogroup της Τρίτης και δημιουργείται κλίμα σύγκλησης απόψεων για λύση, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιέργκ Ασμουσεν εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να λάβει την ερχόμενη εβδομάδα απόφαση για τη χρηματοδότηση της διετίας 2013 - 2014 και να αφήσει την απόφαση για περαιτέρω βοήθεια (που κατά την εκτίμησή του θα χρειαστεί ούτως ή άλλως για τη διετία 2015 - 2016) να ληφθεί αργότερα.

 

Η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική του ΔΝΤ που υποστηρίζει μια συνολική και ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:35 - 19 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.