ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολυμπιακά ακίνητα: Ετήσια μισθώματα 11 εκατ. για το δημόσιο

13:08 - 14 Σεπ 2006 | Οικονομία
Στα 11 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα ετήσια μισθώματα που θα λαμβάνει το ελληνικό δημόσιο από τις 3 πρώτες συμβάσεις που έχει υπογράψει με ανάλογο αριθμό ιδιωτών επενδυτών στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα βήματα που έχουν γίνει για την αξιοποίηση των ακινήτων, ενώ, επεσήμαναν ότι μετασκευάζονται ακόμη έξι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις οι οποίες θα παραχωρηθούν κυρίως για στέγαση υπηρεσιών.

 

Ειδικότερα, το Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας παραχωρείται στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Κέντρο Τύπου θα στεγάσεις τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, το TaeKwonDo θα μετασκευαστεί για να γίνει Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο, η Μαρίνα Φαλήρου παραχωρείται στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας ενώ στους Φαλήρου και Ηρακλείου παραχωρείται η Εσπλανάδα και το Παγκρήτειο Στάδιο αντίστοιχα.

 

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, για το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου και το Κέντρο Badminton στο Γουδί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί για το CanoeKayak στο Ελληνικό, για το Κέντρο Ιστιοπλοΐας στον Αγ. Κοσμά και το BeachVolley στο Φάληρο.

 

Σύμνφωναν με τον κ. Αλογοσκούφη από τις τρείς πρώτες συμβάσεις που υπογράφησαν οι εξοικονομήσεις από το κόστος συντήρησης, φύλαξης και λειτουργίας ανέρχονται σε 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά μέσω του σχεδίου αξιοποίησης θα εξοικονομηθούν 55 εκατ. ευρώ εκτός του ΦΠΑ.

 

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμη ότι « οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν στο δημόσιο, ενώ η εταιρία "Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ" θα συνεχίσει να λειτουργεί στο διηνεκές διότι θα είναι διαχειριστής των εγκαταστάσεων για λογαριασμό του δημοσίου».

 

"Επίσης με την ολοκλήρωση του σχεδίου αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων ο Ελληνας φορολογούμενος θα πάψει να επιβαρύνεται με το κόστος συντήρησης", τόνισε.

Εξάλλου, για πρώτη φορά οι δήμοι στους οποίους υπάρχουν Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα εισπράττουν έναν ειδικό φόρο 2% επί του συνόλου του κύκλου εργασιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις περίπου 200 εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν αποφέρει στο δημόσιο επτά εκατομμύρια ευρώ.

 

Για το θέμα της αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, είπε ότι έχει γίνει ως τώρα πολύ σοβαρή δουλειά και ανέπτυξε τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος.

 

Με την ολοκλήρωση της παραχώρησης των εγκαταστάσεων, πρόσθεσε ο κ. Βουλγαράκης, θα μιλάμε για μεγάλη παρέμβαση που μπορεί δυνητικά να αλλάξει τη ζωή του πολίτη.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της εταιρίας "Ολυμπιακά ακίνητα ΑΕ" Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, είπε ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο. Οι διαδικασίες είναι μακρές και απαιτούν διαφάνεια.

 

Τέλος, ο κ. Χατζηεμμανουήλ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση που βρίσκονται τα Ολυμπιακά Ακίνητα, είπε μεταξύ άλλων ότι η εγκατάσταση στο Σχοινιά βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση τώρα από ό,τι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Και πρόσθεσε ότι προβλήματα υπάρχουν στο σκοπευτήριο στο Μαρκόπουλο, το οποίο κατασκευάστηκε από εργολάβο που χρεωκόπησε.

 

 

Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.