ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καμία απόφαση, επόμενο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα

07:50 - 21 Νοε 2012 | Οικονομία
Καμία απόφαση, επόμενο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα
Σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα παραπέμπεται η εξέταση του ελληνικού ζητήματος, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία κατά το ολονύκτιο θρίλερ στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Για την επόμενη Δευτέρα παραπέμπεται η απόφαση για την Ελλάδα, καθώς το χθεσινό Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια συμφωνία. Στις συνομιλίες που κράτησαν σχεδόν 12 ώρες, υπήρξε σύγκρουση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ σχετικά με το συνολικό πακέτο. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επαναλάβουν τις συνομιλίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Ο ίδιος είπε ότι οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «σημείωσαν πρόδο στη διαμόρφωση ενός συμπαγούς πακέτου αξιόπιστων πρωτοβουλιών» με στόχο την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι οι υπουργοί Οικονομικών διέκοπταν συνεχώς τη συνεδρίαση προκειμένου να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο, τριών ή και τεσσάρων χωρών και να γεφυρωθούν διαφορές και διαφωνίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δυσκόλεψε πολύ τις συζητήσεις, καθώς τηρούσε άκαμπτη στάση, ενώ επιφυλάξεις για τη συνέπεια της Αθήνας εκφράστηκαν και από εταίρους στην ΕΕ.
Στο θέμα παρενέβη τα ξημερώματα και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες, είπε «όχι» σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γεγονός το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, θα έβλαπτε την αξιοπιστία της ευρωζώνης.

 

 «Απογοητευμένος» ο Γιουνκέρ

Εν τω μεταξύ, «ελαφρώς απογοητευμένος» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με το αποτέλεσμα της συνόδου στις Βρυξέλλες, ενώ παρέπεμψε σε μία πιθανή συμφωνία για τη Δευτέρα. Ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι το Eurogroup είχε μια διεξοδική συζήτηση και σημείωσε πρόοδο σχετικά με ένα συνεκτικό πακέτο αξιόπιστων πρωτοβουλιών, οι οποίες αποσκοπούν στη σημαντική συνεισφορά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, τόνισε ότι το Eurogroup διέκοψε τη συνεδρίασή του προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία σε κάποια από τα στοιχεία του πακέτου και θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα από την πλευρά της, έχει κάνει αυτό που έπρεπε. Μάλιστα, διευκρίνησε ότι οι υπουργοί Οικονομικων «ήθελαν να παραπέμψουν το θέμα στους αρχηγούς των κυβερνήσεών τους ή ακόμη και σε κοινοβούλια». 

Εν τω μεταξύ, σε ερώτηση για το πώς βλέπει την έκβαση της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε: «δεν έχω πλέον αυταπάτες για την Ευρώπη». Επεξήγησε επίσης,  πως δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία γιατί η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε ερώτηση αν κατά την εκτίμησή του θα υπάρξει συμφωνία στις 26 Νοεμβρίου, ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ απάντησε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί σήμερα και επομένως θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί και τη Δευτέρα.

 

Ανακοίνωση του Eurogroup

Στο σχετικό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε στις 6 το πρωί, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες της Ελλάδας: «Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο της τρόικας και των ελληνικών αρχών σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ευρύ φάσμα θετικών μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα. 

Το Eurogroup σημείωσε με ικανοποίηση ότι όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν ζητηθεί πριν από τη σημερινή συνεδρίαση έχουν εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο. Αυτό αντανακλά ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων όπως, επίσης, και τον προϋπολογισμό του 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016. 

Οι προσπάθειες αυτές αποδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής. Το Eurogrpoup συνεχάρη τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές αρχές και οι 'Ελληνες πολίτες για να φτάσουν σ’ αυτό το στάδιο».

 

Λαγκάρντ: «Χρειάζεται λίγη ακόμη δουλειά»

Την ίδια στιγμή «απογοητευμένη» δήλωσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι κλείνει το κενό, συμπληρώνοντας: «Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη, χρειάζεται λίγη ακόμη δουλειά». Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ θα επαναφέρει το αίτημα για «κούρεμα» εάν οι Ευρωπαίοι δεν αποδεχθούν συμφωνία τη Δευτέρα.

 

Σόιμπλε: «Τα θέματα ήταν περίπλοκα»

«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας, που εκτιμάται σε 32 δισ. ευρώ».

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη

Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη είχε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τις εξελίξεις στο κρίσιμο Eurogroup. Η τηλεφωνική επικοινωνία των πολιτικών αρχηγών ήταν απόρροια της προσπάθειας των εταίρων της χώρας στην ΕΕ να συνδέσουν την κάθε λύση με επιπρόσθετους όρους, οι οποίοι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί με ευκολία από την ελληνική κυβέρνηση.

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:19 - 21 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.