ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσιτουρίδης:Στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ όλα τα κύρια και επικουρικά ταμεία μέχρι το 2007

18:55 - 14 Σεπ 2006 | Οικονομία
Την ένταξη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης των ΔΕΚΟ μέχρι το τέλος του 2007 προχωρεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κερδίσει τον χαμένο χρόνο αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα που έθετε ο νόμος Ρέππα.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, με το πέρας της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό, από την οποία απουσίαζε η ΓΣΕΕ.

Εμμέσως αλλά σαφώς ο υπουργός Απασχόλησης, σχολίασε και το θέμα αυτό λέγοντας ότι η «Επιτροπή είναι ανοιχτή σε όσους επαναξιολογήσουν τη θέση τους», και συμπλήρωσε ότι κανείς δεν μπορεί να έχει θέση αποχής στα κρίσιμα αυτά ζητήματα.

Παράλληλα ο κ. Τσιτουρίδης, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες για το θέμα της εισφοροδιαφυγής, αλλά υπογράμμισε ότι επίσης θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων και η προώθηση της μηχανοργάνωσής τους.

Ως προς το έργο της Επιτροπής, ο υπουργός Απασχόλησης επανέλαβε ότι είναι η εξέταση και αποτύπωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και η σύσταση μιας έκθεσης, η οποία θα δοθεί στην κυβέρνηση, προετοιμάζοντας το πλαίσιο της αναμόρφωσης της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα.

Επίσης αναφέρθηκε στην υποχρέωση των διοικήσεων των ταμείων για κλείσιμο των ισολογισμών τους, εκπόνηση αναλογιστικών μελετών και ανάγκη παρουσίασης των επιχειρησιακών τους σχεδίων για το χρόνο που έρχεται.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη δημόσια συζήτηση για σκάνδαλο στο ΙΚΑ, ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι σκάνδαλο θα ήταν αν η κυβέρνηση είχε μια καταγγελία και δεν προχωρούσε σε έρευνα ως προς το πώς καθορίζονται οι εργοδοτικές και εργατικές εισφορές και το κόστος των εργασιών στα δημόσια έργα.

Από τον Ιούνιο, είπε, υπάρχει ΕΔΕ σε εξέλιξη, τα πορίσματα θα είναι έτοιμα σύντομα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα αντικειμενικοποιηθεί το σύστημα των εισφορών στα δημόσια έργα, ενώ μέσα στις προσεχείς εβδομάδες η κυβέρνηση θα καλέσει εκπροσώπους και του κατασκευαστικού κλάδου για να πάρει τις απόψεις του σχετικά με την αντικειμενικοποίηση του συστήματος.

Σχετικά με έρευνες που διεξάγονται στο ΙΚΑ για φαινόμενα διαφθοράς σε διάφορες περιοχές της χώρας, ο κ. Τσιτουρίδης τόνισε ότι θα υπάρξουν διοικητικά, πειθαρχικά και δικαστικά μέτρα για ό,τι αξιόποινο βρεθεί.

Σε σχέση με κριτικές για φαινόμενα διαφθοράς στην Βιομηχανία Ζάχαρης, ο κ. Τσιτουρίδης απάντησε ότι στα χρόνια της νέας διακυβέρνησης δεν υπήρξε καμία περίπτωση λαθρεμπορίας στη βιομηχανία ζάχαρης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.