ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ήρθε η ώρα των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος

12:46 - 26 Νοε 2012 | Οικονομία
Ήρθε η ώρα των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος
Η ώρα της αλήθειας έφτασε για την Ευρώπη, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνη ξεκινούν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12:30 τοπική ώρα.

Μαραθώνια και δύσκολη προβλέπεται η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, που θα έχει ως αποκλειστικό θέμα τη βιωσιμοτητα του ελληνικού χρέους. Για πρώτη φορά οι υπουργοί Οικονονομικών των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα ξεκινήσουν τη συνάντησή τους το πρωί, καθώς αναμένουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν με αργά το βράδυ, με τις αντίπαλες «ομάδες» να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Η αποτυχία του προηγούμενου Eurogroup, οι συγκρούσεις των ηγετών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και η «ανυποχώρητη» στάση που κρατούν ΔΝΤ και Γερμανία, έχουν δημιουργήσει ένα βαρύ κλίμα.

Καθώς όμως οι αγορές πιέζουν και προκειμένου να αποφευχθεί όμως μία νέα εμπλοκή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδόθηκαν σε έναν μαραθώνιο επαφών όλη την προηγούμενη εβομάδα, ενώ το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, ώστε να υπάρξει απόφαση το βράδυ της Δευτέρας.

Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να δοθεί έγκριση για την αποταμίευση της δόσης των 31,5 δισ ευρώ, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει έγκριση και των δύο επόμενων δόσεων, ώστε το τελικό ποσό της ενίσχυσης να φτάσει στα 44 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν κατά την τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου στην διαπραγματευτική βάση, με την οποία θα προσέλθουν στη συνεδρίαση του Eurogroup. Το βασικό σενάριο είναι να μειωθούν τα επιτόκια στα διμερή δάνεια των 53 δισ. ευρώ, που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου.

Παράλληλα, θα επιστραφεί τουλάχιστον ένα μέρος των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, αγορασμένα το 2010 στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.

Τέλος, θα συμφωνήσουν να αγοραστούν ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά απο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τιμές κάτω του 35% της ονομαστικής τους αξίας.

Ωστόσο, συμβιβασμοί αναζητούνται και από την γερμανική πλευρά ως προς το ζήτημα – «κλειδί» της μείωσης των επιτοκίων, καθώς από το ΔΝΤ έχει γίνει ξεκάθαρο, ότι η σχετική πρόταση θα γίνει αποδεκτή μόνο σε περίπτωση δραστικής μείωσής τους.

Την εκτίμηση ότι η Ε.Ε. είναι κοντά σε μια λύση για το ελληνικό ζήτημα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Δεν γνωρίζω, εάν αύριο θα υπάρξει η συμφωνία, γνωρίζω ωστόσο ότι αυτό είναι εφικτό, καθώς και ότι το επιθυμώ», είπε ο Μοσκοβισί. «Πράγματι φρονώ ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση. Το να μην φθάσουμε σε αυτήν αύριο Δευτέρα (που συγκαλείται το Εurogroup) δεν θα είναι υπεύθυνο, λαμβανομένων υπόψη των προσπαθειών που ο καθένας έχει κάνει», συμπλήρωσε.

Από την κυβέρνηση εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των σημερινών διαβουλεύσεων, από το οποίο εξαρτάται και η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Ο Αντώνης Σαμαράς αναχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 10 το βράδυ και αφού είχε ολοκληρώσει έναν ακόμα γύρο τηλεφωνικών επαφών με ομολόγους του και στελέχη της ΕΕ.

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει τις τελευταίες μέρες επικοινωνία και με την Κριστίν Λαγκάρντ σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνεχείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και με τον υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα, από την Ιπποκράτους έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνικές επαφές με ηγέτες ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, που είτε ως κυβερνητικά κόμματα είτε ως αντιπολίτευση επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα, αντιστοίχως, τη στάση των χωρών τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:17 - 26 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.