ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άμεση μείωση κατά 20% στο ελληνικό χρέος "απαιτεί" το ΔΝΤ - Zητά να υπογράψουν τώρα οι εταίροι και μελλοντικό κούρεμα των ομολόγων

22:01 - 26 Νοε 2012 | Οικονομία
Άμεση μείωση κατά 20% στο ελληνικό χρέος "απαιτεί" το ΔΝΤ - Zητά να υπογράψουν τώρα οι εταίροι και μελλοντικό κούρεμα των ομολόγων
Δύσκολη νύχτα στις Βρυξέλλες με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά, καθώς οι διαπραματεύσεις για την απομείωση του χρέους και την εκταμίευση του χρέους να διεξά.ονται από το μεσημέρι. Μείωση κατά 20% στο ελληνικό χρέος ζητά μετ' επιτάσεως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το Eurogroup, ενώ προσπαθεί να εκμαιεύσει τη δέσμευση των Ευρωπαίων και για περαιτέρω μείωση στο μέλλον.

Μακρά είναι η νύχτα για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που μετέχουν στο Euroroup, καθώς συνεχίζονται οι σκληρές διαπραματεύσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, υπάρχει διάθεση συμβιβασμού και συμφωνίας απ' όλες τις πλευρές, ενώ υπάρχουν περισσότερα σημεία σύγκλισης σε σχέση με τα προηγούμενα Eurogroup. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ φέρεται να δήλωσε ότι η συνεδρίαση θα λήξει μόνο μετά την επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο, αξιωματούχοι στην Ε.Ε. εκτιμούν ότι η σημερινή βραδιά θα λήξει άδοξα, χωρίς λύση. Από εκεί και πέρα υπάρχει περίπτωση, το Eurogroup να συνεχιστεί αύριο ή να υπάρξουν περαιτέρω πρωτοβουλίες της Ευρωζώνης μέσα στην εβδομάδα.

 

Συμφωνία Σόιμπλε - Λαγκάρντ;

Εν τω μεταξύ όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η διευθυντρία του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πέτυχαν έναν συμβιβασμό και προσπαθούν μέσα στη επόμενη ώρα να κλείσουν τη συμφωνία, προκειμένου να μην υπάρξει νέο "ευρωπαϊκό" ναυάγιο. 

 

Η αγωνία της Ελλάδας

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να βρεθεί λύση σήμερα, ειδικότερα στο θέμα της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισεκ. ευρώ. Από την Αθήνα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ευρισκόμενος από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, δουλεύει μαζί με τους στενούς του συνεργάτες προς τη δεύτερη επιλοή, καθώς η εκταμίευση της δόσης είναι βραχυπρόθεσμα ζωτικής σημασίας. 

 

Η πρόταση του ΔΝΤ

Ωστόσο, στις Βρυξέλελς διεξάγεται και σληρή μάχη για την απομείωση του ελληνικού χρέους, με το ΔΝΤ και τη Γερμανία να συγκρούονται για το ύψος και το χρόνο του "κουρέματος. Σύμφωνα με το Reuters, μία άμεση μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία αντιστοιχεί σε 40 δισ. ευρώ, μπορεί να επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσω μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, όπως σημείωσε ο αξιωματούχος. Δεν απαιτείεται δηλαδή για αυτή τη μείωση "κούρεμα" ούτε του επίσημου τομέα που κατέχει ελληνικά ομόλογα, ούτε στα ομόλογα που δόθηκαν στους ιδιώτες μετά το πρώτο κούρεμα. 

 

Το ΔΝΤ όμως, ενώ αποδέχεται την μείωση κατά 40 δισ που προτείνει σήμερα η Ευρώπη μέσω της επιμήκυνσης και της μείωσης των επιτοκίων, επιμένει να αναλάβουν απο σήμερα οι υπουργοί οικονομικών της Ευρώπης την δέσμευση και για μελλοντικό κούρεμα και του αρχικού ποσού του χρέους. Σε αυτή τη δέσμευση αντιδρά προς το παρόν η Γερμανία η οποία επιθυμεί να μείνει ασαφής η διατύπωση για μελλοντικό κούρεμα και να αποφασισθεί στο μέλλον ανάλογα με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και στην Ευρωπαική Ένωση γενικότερα.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 01:04 - 27 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.