ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για προσωρινή εισαγωγή οχημάτων στην Ελλάδα

20:49 - 14 Σεπ 2006 | Οικονομία
Πρόταση να θεωρηθούν βάσιμες μια σειρά από αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικές με τους περιορισμούς που θέτει η Ελλάδα στις προσωρινές εισαγωγές αυτοκινήτων που ανήκουν σε κοινοτικούς πολίτες, των οποίων η συνήθης κατοικία βρίσκεται εκτός Ελλάδος, υπέβαλε την Πέμπτη ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας απεφάνθη ότι οι διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να αποδείξει κάποιος ότι δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδος είναι ιδιαιτέρως επαχθείς και αντίκεινται στο άρθρο 7, παράγραφος 2, της οδηγίας 83/182 και στο τεκμήριο αθωότητας, καθόσον «επιβάλλεται αυξημένο βάρος αποδείξεως του τόπου της συνήθους διαμονής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι κάποιος έχει παρανόμως εισάγει προσωρινά αυτοκίνητο στην Ελλάδα είναι δυσανάλογες προς το αδίκημα.

Ο εισαγγελέας είπε επίσης ότι η συστηματική είσπραξη, σε περίπτωση δεύτερης κλοπής προσωρινώς εισαχθέντων οχημάτων, της επιβαρύνσεως που προβλέπεται για την οριστική εισαγωγή οχημάτων, είναι επίσης αντίθετη προς την κοινοτική νομοθεσία.

Τέλος, σε οχήματα που είναι ταξινομημένα σε άλλα κράτη μέλη, η Ελλάδα κακώς εφαρμόζει τις διατάξεις περί προσωρινής εισαγωγής οχημάτων τρίτων χωρών αντί των διατάξεων της οδηγίας 83/182. Προς στήριξη της αιτιάσεώς της η Επιτροπή παραπέμπει στο άρθρο 133, παράγραφος 2, του ελληνικού φορολογικού κώδικα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.