ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Στις 13 Δεκεμβρίου τα 31,2 δισ.- 3,5 δισ στην αγορά, στο 0,5% το επιτόκιο, επαναγορά χρέους - Σαμαράς: Ξημερώνει μία νέα μέρα

09:42 - 27 Νοε 2012 | Οικονομία
Eurogroup: Στις 13 Δεκεμβρίου τα 31,2 δισ.- 3,5 δισ στην αγορά, στο 0,5% το επιτόκιο, επαναγορά χρέους - Σαμαράς: Ξημερώνει μία νέα μέρα
Άμεση εκταμίευση (13 Δεκεμβρίου) των 31,2 δισ και σταδιακά ανάλογα με την εφαρμογή των μέτρων τα υπόλοιπα 13 δισ ευρώ, αποφάσισε το Eurogroup όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη μαραθώνια διάσκεψη διάρκειας 12 ωρών οι κ.κ. Όλι Ρεν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Στις 12 ή 13 Δεκεμβρίου θα εκταμιευθεί η μεγάλη δόση των 31,2 δισ και τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για πιστώσεις τραπεζών και για πληρωμή του χρέους του ελληνικού δημοσίου προς επιχειρήσεις (3,5 δισ).

Το ΔΣ του ΔΝΤ θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες για να δώσει άλλα 3,2 δισ. εφόσον όμως πρώτα έχει προχωρήσει και το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. θα δοθούν τμηματικά μέχρι το τέλος Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις περίπου 70 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Η πρώτη απο τις επόεμενες δόσεις θα αποδεσμευθεί μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, μέσα στον Ιανουάριο.

Το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία για μείωση του χρέους στο 124% το 2020, ενώ προβλέπεται μείωση κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Οι επιπλέον παρεμβάσεις προβλέπεται να είναι της τάξης του 20% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις μείωσης του χρέους θα γίνουν ώς εξής:

- Μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα διμερή δάνεια, με ψαλίδισμα του περιθωρίου από το 1,5% στο 0,5% όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%.

- Άλλα 11 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από επιστροφή κερδών που έχει η ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων της.

- Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αναμένεται να γίνει στο 35% της αξίας τους.

Η δόση των 43,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτεί τμηματικά σε τρία μέρη. Πρόκειται, πιθανότατα, για τα αναμενόμενα 31,5 δισ. του Νοεμβρίου, τη δόση του περασμένου Σεπτεμβρίου και εκείνη του ερχόμενου Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον κοινοτικό Επίτροπο κ. Ρεν, η εκταμίευση των δύο δόσεων του προγράμματος το α' τρίμηνο του 2013 θα είναι σε συνάρτηση με την πορεία των φορολογικών αλλαγών που θα γίνουν στην Ελλάδα.

Επίσης, τονίστηκε πως όλα τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και τα πρωτογενή πλεόνασματα θα πηγαίνουν απευθείας σε ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, ο οποίος, όπως είναι γνωστό θα βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικότερα, στο Eurogroup αποφασίστηκαν τα εξής:

Νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού για λεφτά του πακέτου της βοήθειας από την ΕΕ από 2,25% που μας δανείζουν σήμερα σε 0,75%. Αυτό αντιστοιχεί σε ελάφρυνση περίπου κατά 600 εκατ. ευρώ το χρόνο από τόκους ή 5 δισ. ευρώ στην οκταετία.

- Μπόνους επιπλέον μείωσης στο επιτόκιο των δανείων, σχεδόν 0,5 μονάδας πάνω από το euribor, εφόσον όμως πετύχουμε δημοσιονομικά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 4,5% το χρόνο ύψους σχεδόν 9 δισ. ευρώ.

- Η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θα ελαφρύνουν το χρέος εισπράττοντας για ομόλογα που κατέχουν μόνο το κόστος αγοράς τους και όχι την ονομαστική αξία τους. Θα μας χαρίσουν δηλαδή τα κέρδη τους. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση χρέους ύψους 9,5-11 δισ. ευρώ.

- Επεκτείνεται η ωρίμανση των διμερών δανείων αλλά και των δανείων από τον EFSF κατά 15 χρόνια. Ακόμη αναβάλλονται οι πληρωμές των τόκων στα δάνεια του EFSF κατά 10 έτη.

- Επαναγορά χρέους από την διεθνή αγορά ομολόγων σε τιμές έως 35% της αξίας τους. Ο ιδιωτικός τομέας κατέχει ελληνικά ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ, αλλά αν αγοραστούν στην σημερινή τιμή της δευτερογενούς αγοράς θα κοστίσουν 20-25 δισ. και θα έχουμε αποφύγει χρέος 35-40 δισ.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας είπε οτι η απόφαση αυτή κρατάει την Ελλάδα στο ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ολοκληρώσει την επαναγορά χρέους μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου με δάνειο από την ευρωζώνη (EFSF).

«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, μετά από τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες. «H Ελλάδα πλέον δανείζεται με πολύ χάμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρωζώνη», δήλωσε.

Συνεχίζοντας ,ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ώρα η Ελλάδα να σκεφτεί πώς θα αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία δημιουργικά, ώστε να προχωρήσει μπροστά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που ψήφισε η Ελληνική Βουλή , οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παράλληλα να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με έμφαση τις ίσες ευκαιρίες για όλους.

Καταλήγοντας, ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον κ. Αντώνη Σαμαρά για τη βοήθειά του στην προσπάθεια, λέγοντας ότι χωρίς την αποφασιστική συμβολή του δεν θα είχαν προωθηθεί οι 72 προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση της δόσης, ενέργειες.

Η κυρία Λαγκάρντ, είπε ότι για να συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα ήθελε κατ' αρχήν μείωση του χρέους κατά 20% ως ποσοστό του ΑΕΠ κι αυτό επετεύχθη με τη σημερινή συμφωνία.

Από την πλευρά του ο κ. Γιουνκέρ, χαιρέτησε τη συμφωνία και για μία ακόμα φορά αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς ο οποίος παρακολούθησε από το Μέγαρο Μαξίμου την εξέλιξη των εργασιών του Eurogroup, δήλωσε ότι σήμερα ξημερώνει μία νέα μέρα για τον ελληνικό λαό και πως οι θυσίες του θα πιάσουν τόπο. Νωρίτερα, βρισκόταν σε διαδοχικές και αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.

Μετά την επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη στην εξής δήλωση:

«Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά από εννέα μήνες αναμονής. Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, το κρίσιμο όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι αναμφίβολα θετική χάρις στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού. Σε εμάς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο αυτό και να οργανώσουμε τις εσωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σημείωσε ότι «οι αποφάσεις του Eurogroup, με τη συνέχιση της χρηματοδότησης και τη μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, συνιστούν αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Πολλά έχουν να γίνουν ακόμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης και η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία. Η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, με ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, προώθηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ύφεσης και δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:57 - 27 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.