ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Πατριωτικό καθήκον το buy back - Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου η εξόφληση οφειλών του Δημοσίου

16:32 - 28 Νοε 2012 | Οικονομία
Στουρνάρας: Πατριωτικό καθήκον το buy back - Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου η εξόφληση οφειλών του Δημοσίου
Δύο συγκεκριμένους στόχους μέχρι το τέλος του χρόνου έθεσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας.

Ο πρώτος στόχος είναι να ολοκληρωθεί και μάλιστα επιτυχώς η επαναγορά των ομολόγων και ο δεύτερος να ξεκινήσει η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι υπάρχει συγκεκριμένος στόχος ως προς τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, ο οποίος όμως, δεν είναι  ανακοινώσιμος. Επίσης, είπε ότι υπάρχει κονδύλι περί τα 13 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, το οποίο θα περάσει στο χρέος, τονίζοντας ότι η επαναγορά θα πρέπει να πετύχει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, “αποτελεί πατριωτικό καθήκον”.

 

Ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσης εντόκων ενώ, σημείωσε ότι η επαναγορά χρέους “δεν σημαίνει νέα κεφάλαια για τις τράπεζες, καθώς τα έχουν εγγράψει σε χαμηλότερα επίπεδα”. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Β. Μαστρόκαλος είπε πως τα ομόλογα βρίσκονται στις υψηλότερες τιμές από την ημερομηνία που εκδόθηκαν οπότε ο κάθε επενδυτής μπορεί να εκτιμήσει τα υπέρ και τα κατά.

 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας είπε ακόμα ότι ένα μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα εξοφληθεί μέχρι το τέλος του έτους. Μάλιστα, είπε ότι θα υπάρξει σταδιακή αποπληρωμή των υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2013. Αύριο Πέμπτη, αναμένεται να υπογραφούν 12 μνημόνια κατανόησης με αντίστοιχα υπουργεία που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές για το πώς θα γίνει η εκταμίευση των ποσών. Θα υπάρξει χρονολογική σειρά, σημείωσε, ενώ τόνισε ότι στη διαδικασία της εκκαθάρισης, όλοι οι υπουργοί θα δώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2013.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμα ότι είναι ώρα να σκεφτούμε πως θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες. Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, ξεκίνησα τις διαπραγματεύσεις έχοντας γύρω μου εχθρούς και τώρα βλέπω μόνο συμμάχους.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:37 - 28 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.