ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι ζήτησαν οι τραπεζίτες από τον Στουρνάρα - Βuy back και από όσους δεν συμμετείχαν στο PSI

21:10 - 29 Νοε 2012 | Οικονομία
Τι ζήτησαν οι τραπεζίτες από τον Στουρνάρα - Βuy back και από όσους δεν συμμετείχαν στο PSI
Αντισταθμιστικά οφέλη προκειμένου να συμμετάσχουν στην επαναγορά του χρέους, προτείνοντας μάλιστα κυρίως φορολογικές ελαφρύνσεις, ζήτησαν οι τραπεζίτες από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα.

Δηλαδή να συμψηφίσουν τυχόν ζημιές από την επαναγορά με ευνοϊκούς όρους, όταν οι τράπεζες περάσουν  σε κερδοφορία στο μέλλον.  Ο υπουργός Οικονομικών ανέλυσε την απόφαση του Eurogroup για το συγκεκριμένο σκέλος που αφορά στις τράπεζες, με τους τραπεζίτες να δηλώνουν ότι θα βάλουν το ζήτημα στα διοικητικά τους συμβούλια.

 

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η ΕΕΤ προσήλθε στη συνάντηση με βασικό αίτημα την προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα απαλλάσσει τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων από κάθε ευθύνη και θα περιορίζει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες σε ικανοποιητικό βαθμό.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, τα διοικητικά επιτελεία των τραπεζών πιεζόμενα πολιτικά για να συμμετέχουν στη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναλογίζονται τις ευθύνες που απορρέουν από μία τέτοια απόφαση έναντι των μετόχων τους και κυρίως των ξένων.

Στο πλαίσιο αυτό θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα κατηγορηθούν για απιστία σε περίπτωση που κατατεθούν αγωγές σε βάρος τους, εάν αποφασίσουν να πουλήσουν ελληνικά ομόλογα σε τιμές που θα συνεπάγονται την ανάληψη ζημιών.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ακόμη ότι οι τραπεζίτες προσήλθαν στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα έχοντας έτοιμη ολοκληρωμένη πρόταση με 3 εναλλακτικές εκδοχές, οι οποίες μειώνουν σε ικανοποιητικό βαθμό το λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης, με ταυτόχρονη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς.

Πρόκειται για προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επικείμενες εκδόσεις νέων μετοχών.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές, εξέφραζαν το φόβο ότι οι λύσεις που θα προταθούν δεν θα γίνουν δεκτές από την τρόικα, με έμπειρα τραπεζικά στελέχη να επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι σε μία τέτοια περίπτωση δε θα χρειαστεί καν να «τρέξει» η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα περάσουν κατευθείαν στην αγκαλιά της τρόικας.

 

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης και οι επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, που τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει την πρόταση επαναγοράς που θα καταθέσει η Ελλάδα.

 

Σημειώνεται ότι στην έκθεση της τρόικα αναφέρεται το θέμα της επαναγοράς σε ξεχωριστό κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, γράφει για την επαναγορά παλαιών και νέων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου: Μια επαναγορά χρέους από την Ελλάδα θα επιτρέψει την αξιοποίηση της σημαντικής έκπτωσης στις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό το χρέος. Η επαναγορά χρέους θα απευθυνθεί επίσης σε κατόχους παλαιών ελληνικών ομολόγων (ύψους κοντά στα 4 δισ. ευρώ) που επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στο PSI του Μαρτίου 2012.  Το Eurogroup αποφάσισε ότι η τιμή επαναγοράς δεν θα είναι υψηλότερη από τις τιμές των τίτλων στις 23 Νοεμβρίου 2012.

Τελευταία τροποποίηση στις 06:01 - 30 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.