ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιnvest in Greece: Περιμένουμε κάτι από τα 146,7 δισ. δολ. κινέζικων επενδύσεων διεθνώς...

15:04 - 30 Νοε 2012 | Οικονομία
Σε αποστολή στην Κίνα συμμετέχει ο Οργανισμός Invest in Greece, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης αξιωματούχων του Υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την σύσφιγξη των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών.

 

Συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, κ. Στέφανος Ησαΐας, επισκέφτηκε το Πεκίνο προκειμένου να παρουσιάσει στο Επενδυτικό Σεμινάριο, που διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Πεκίνο σε συνεργασία με το Κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου και την Lazard Bank China την Τρίτη 27/11, το νέο επενδυτικό περιβάλλον της χώρας καθώς και χαρτοφυλάκιο συγκεκριμένων έργων ανά κλάδο, απευθυνόμενος σε Κινέζους επενδυτές. Η επίσκεψή του ολοκληρώθηκε με σειρά προκαθορισμένων κατ’ ιδίαν συναντήσεων, όπου καταγράφηκε το αμείωτο ενδιαφέρον νέων αλλά και υφιστάμενων Κινεζικών εταιρειών να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας, και απαντήθηκαν καίρια ερωτήματα σχετικά με την σταθερότητα της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Χθες, Πέμπτη 29/11, η αποστολή μετέβη στην Σαγκάη, όπου το Ελληνικό Προξενείο σε συνεργασία με το δημοσιογραφικό Οργανισμό 21st Century Media, πραγματοποιεί διήμερο επενδυτικό συνέδριο, το οποίο ολοκληρώνει αύριο τις εργασίες του καταγράφοντας μεγάλη επιτυχία. Ο κ. Ησαΐας στην κεντρική του ομιλία, είχε τη δυνατότητα να αναλύσει στο πολυπληθές επενδυτικό ακροατήριο και σε σειρά δημοσιογράφων, τόσο τους λόγους που η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός επενδυτικός προορισμός για την Κίνα όσο και τη σειρά διαρθρωτικών μέτρων και νομοθετημάτων που στηρίζουν τις επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα και ποτά, ο τουρισμός και το real estate.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός 21st Century Media, στο δημοφιλή ιστότοπο οικονομικής ειδησεογραφίας, και υπό τον τίτλο "The right time to invest in Greece?" έχει καταχωρήσει πλούσια ύλη για την Ελλάδα και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει με βασικό άξονα αναφοράς το συγκεκριμένο συνέδριο.

«Το ταξίδι μας στην Κίνα, μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών, δεν δείχνει μόνο ότι η Ελλάδα συντονισμένα σχεδιάζει την προσέλκυση επενδυτών και απευθύνεται σε στρατηγικές περιοχές εκροής τεράστιων επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε απευθείας με εταιρείες, είτε για να τους παρέχουμε μία πολύ σημαντική υπηρεσία, αυτή του after sales support, είτε για να τους προκαλέσουμε να εντάξουν τη χώρα μας στην επενδυτική τους ατζέντα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κινέζων αξιωματούχων, οι εξαγωγή επενδυτικών κεφαλαίων από την Κίνα θα ισοσταθμίσει την αντίστοιχη εισαγωγή, σε ορίζοντα πενταετίας. Η Ελλάδα έχει αποδεχθεί επικερδής επενδυτικός προορισμός για αρκετές κινεζικές επιχειρήσεις ήδη. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε το κομμάτι των κινεζικών επενδυτικών κεφαλαίων που αναλογεί στην Ελλάδα βάσει των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος του Invest in Greece, κ. Στέφανος Ησαΐας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix της Σαγκάης.

Κίνα – μία παγκόσμια δύναμη

Η Κίνα είναι μία ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία που δεν σημειώνει μόνο τεράστια εξαγωγική δραστηριότητα, αλλά έχει επίσης αρχίσει να επενδύει μεγάλα ποσά στο εξωτερικό. Η πρωτοβουλία της Κινεζικής Κυβέρνησης, "Going global”, για την υποστήριξη Κινεζικών εταιρειών να επενδύσουν στο εξωτερικό, παρέχει ένα ζωτικής σημασίας πλαίσιο για την περαιτέρω συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα. Οι επενδυτικές εισροές, στα επόμενα χρόνια, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την τάση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, που σχεδόν τετραπλασιάστηκαν τα τελευταία 10 χρόνια (από €790 εκατ. το 2000 σε €3.025 δισ. το 2010).

Παρά τη διεθνή δυσμενή οικονομική συγκυρία, η Κινεζική Οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται εντυπωσιακά. Το 2010 η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερη εξαγωγέας παγκοσμίως. Το 2011 οι εκροές επενδυτικών κεφαλαίων (FDI-Outflows) από την Κίνα προς όλες τις χώρες ανήλθαν συνολικά σε $146,7 δις [Κίνα (χωρίς Χόνγκ Κόνγκ): $65,1 δις, Χόνγκ Κόνγκ: $81,6 δις, πηγή: UNCTAD, World Investment Report 2012].

Τελευταία τροποποίηση στις 15:51 - 30 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.