ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραιτείται από την προεδρία του Eurogroup ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ

13:15 - 04 Δεκ 2012 | Οικονομία
Την παραίτησή του από την προερδία του Eurogroup ανακοίνωσε και τυπικά τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

juncker041212Την είδηση επιβεβαίωσε ο ίδιος κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Eurogroup. Ο κ. Γιουνκέρ είχε εκφράσει και στο παρελθόν την επιθυμία του να αποσυρθεί από την προεδρία του Eurogroup, αλλά είχε αναβάλει την απόφασή του, καθώς υπήρχε διαφωνία των κρατών – μελών της Ευρωζώνης για τον διάδοχό του.

 

"Ανακοίνωσα στους συνεργάτες μου ότι θα αποχωρήσω από τη θέση του προέδρου του Eurogroup μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου", ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Γιουνκέρ, μετά τη συνεδρίαση των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. "Τους ζήτησα να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφασίσουν για το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup".

 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι ο Γιούνκερ αρνήθηκε να παραμείνει στη θέση του προέδρου "πέρα από τον Ιανουάριο του 2013". Ο Γιουνκέρ κατέχει τη θέση του προέδρου του Eurogroup από το 2005 και αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην διαχείριση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

 

Μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση είναι ο Μοσκοβισί και ο Φιλανδός πρωθυπουργός, Γιούρκι Κατάινεν. Ο Μοσκοβισί δεν έκανε κάποιο σχόλιο τη Δευτέρα για την πιθανή του υποψηφιότητα αλλά τόνισε ότι «τη δουλειά πρέπει να αναλάβει κάποιος με όραμα και ηγετικές ικανότητες".

 

"Η επιλογή θα είναι μια λεπτή υπόθεση. Κανείς δεν μπορεί να μιμηθεί το μοναδικό ταλέντο του Γιουνκέρ. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον αντικαταστάτη του", δήλωσε ο Μοσκοβισί.

 

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ δήλωσε πως "ο νέος πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει να είναι ηγέτης κράτους".

Τελευταία τροποποίηση στις 17:24 - 04 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.