ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Β.Παπανδρέου: Διαψεύδουν Αλογοσκούφη τα στοιχεία για Γ΄ΚΠΣ

16:15 - 15 Σεπ 2006 | Οικονομία
Τα στοιχεία διαψεύδουν τις δηλώσεις Αλογοσκούφη περί μεγάλης προόδου στην απορρόφηση πόρων του Γ΄ΚΠΣ επί Ν.Δ., αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, αναφερόμενη σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη για το Γ΄ΚΠΣ.

Σύμφωνα με την κα Παπανδρέου, από το σύνολο της δημόσιας δαπάνης των 40,7 δισ. Ευρώ μέχρι 1-9-2006, έχουν γίνει πληρωμές 18,3 δισ. Ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 45% της δημόσιας δαπάνης, προσθέτοντας ότι, θα πρέπει να γίνουν πληρωμές 22,4 δισ. Ευρώ υπόλοιπους 28 μήνες, ποσό που αναλογεί σε 800 εκατ. Ευρώ για κάθε μήνα, ώστε στις 31-12-2008 να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Η πρώην υπουργός επισημαίνει ότι, στα έργα που εντάχθηκαν στο ΚΠΣ, μετά το Μάρτη του 2004, έχουν γίνει πληρωμές περίπου 2.450 εκατ. Ευρώ, δηλαδή ποσοστό υλοποίησης 7,16%, τονίζοντας ότι, στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα έργα που ολοκληρώθηκαν πριν το 2004 από εθνικούς πόρους και εντάχθηκαν στο τέλος του 2005 στο ΚΠΣ, που υπολογίζονται περίπου σε 700 εκατ. Ευρώ. «Αν αφαιρεθεί το ποσό αυτό η υλοποίηση κυμαίνεται μόνο στο 5,1%» σημειώνει η κα Παπανδρέου.

Η υπεύθυνη Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει λέγοντας ότι, στο τέλος του έτους πιθανόν να παρουσιάσουν αυξημένη λογιστική απορρόφηση με την μαζική ένταξη και πάλι έργων που έχουν ολοκληρωθεί και εκτελούνται με εθνικούς πόρους και αύξηση του ποσοστού της κοινοτικής συμμετοχής ακόμη και αναδρομικά για έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί και χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους.

«Η λογιστική απορρόφηση θα αυξηθεί, αλλά πάρα πολλά έργα και δράσεις θα απενταχθούν. Το συνολικό πρόγραμμα επενδύσεων μειώνεται σημαντικά σε βάρος κυρίως της περιφέρειας. Η μαζική ένταξη έργων που έχουν γίνει με εθνικούς πόρους και δεν είναι επιλέξιμα, αναβάλλει μερικώς τον κίνδυνο απώλειας σημαντικών πόρων. Οι έλεγχοι γίνονται συνήθως μετά από 2-3 χρόνια.» καταλήγει η κα Παπανδρέου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.