ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χριστόφιας: Οι χειρισμοί των τραπεζικών διοικήσεων και ο πλημμελής έλεγχος κόστισε πολλά δις στην Κύπρο

23:46 - 04 Δεκ 2012 | Οικονομία
"Ενωμένη η Κύπρος μπορεί να πετύχει το οικονομικό θαύμα" ανέφερε στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Aναφερόμενος στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα ο κ. Χριστόφιας εξήγησε πως "Οι αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών και ο πλημμελής έλεγχος της Κεντρικής Τράπεζας κόστισε πολλά δισ. ευρώ στην Κύπρο.
"Το τραπεζικό σύστημα προκάλεσε την κρίση, αλλά δεν θα το αφήσουμε να καταρρεύσει", πρόσθεσε ο Κύπριος πρόεδρος, για να αναφέρει στη συνέχεια τα εξής: Πολλοί συμπολίτες μας διερωτώνται: γιατί πρέπει να πληρώσουμε εμείς για τα εγκληματικά λάθη, τις αβλεψίες, πιθανόν ακόμη τις ατασθαλίες κάποιων ηγετικών στελεχών των τραπεζών; Γιατί πρέπει να πληρώσουμε για τον πλημμελή έλεγχο του τραπεζικού συστήματος από την Κεντρική Τράπεζα και τον προηγούμενο διοικητή;".
"Tέσσερα περίπου δισ. ευρώ είναι οι απώλειες των κυπριακών τραπεζών από την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα. Άλλα τόσα είναι η ζημιά για την οικονομία μας από τη μετατροπή της Μarfin Egnatia από θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα σε κυπριακή τράπεζα, μετατροπή την οποία ενέκρινε ο προηγούμενος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Απώλειες υπάρχουν και από τα επισφαλή δάνεια που οι τράπεζες παραχώρησαν στην Ελλάδα. Όλο αυτό το μεγάλο κόστος δυστυχώς είναι υποχρεωμένο το κυπριακό κράτος να το καλύψει", διεμήνυσε στη συνέχεια ο κ. Χριστόφιας.
Από το δάνειο που θα συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία από το Μηχανισμό Σταθερότητας, μέχρι και 10 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατεθούν για τη στήριξη των τραπεζών και μόνο το 1,5 δισ. για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κράτους για τα επόμενα 4 χρόνια, ανέφερε μεταξύ άλλων.
"Αυτοί οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι τη μεγάλη κρίση την προκάλεσε το τραπεζικό σύστημα. Η κρίση επιδείνωσε τις διαρθρωτικές αδυναμίες και στρεβλώσεις που για δεκαετίες συσσωρεύονταν στην οικονομία, με αποτέλεσμα να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα και πιεστικότερα τα προβλήματα", εξήγησε.
"Ανεξαρτήτως των ευθυνών των τραπεζών για την κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε, δεν μπορούσαμε να τις αφήσουμε να καταρρεύσουν. Αυτό θα ήταν ανεύθυνο και εγκληματικό για τον τόπο και το λαό. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος θα συμπαρέσυρε στην καταστροφή ολόκληρη την οικονομία και θα έφερνε απερίγραπτη δυστυχία σε χιλιάδες οικογένειες απλών ανθρώπων", σημείωσε επίσης ο κ. Χριστόφιας για να συμπληρώσει πως "Με την απόφασή μας να στηρίξουμε το τραπεζικό σύστημα στηρίζουμε την οικονομία του τόπου μας. Αλλιώς, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι είναι σήμερα και οι απλοί άνθρωποι θα υπέφεραν πολύ περισσότερο".
"Είναι θέση μου ότι οι έρευνες που διεξάγονται για το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει αποφασιστικά να συνεχιστούν μέχρι τέλους και στη βάση των αποτελεσμάτων τους να αποδοθούν οι ευθύνες και οι ένοχοι να τιμωρηθούν. Η Κυβέρνηση, κι εγώ προσωπικά, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη", τόνισε.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε: Θέλω να κάνω ξεκάθαρο ότι δεν ήταν επιλογή μας να προσφύγουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Έχοντας υπόψη τις αρνητικές και επώδυνες εμπειρίες των κρατών που προσέφυγαν στο Μηχανισμό και γνωρίζοντας τις πολιτικές που εφαρμόζει η τρόικα, προσπαθήσαμε πάρα πολύ να τον αποφύγουμε. Αναζητήσαμε άλλες πηγές χρηματοδότησης παρά την κριτική που δεχθήκαμε στο εσωτερικό επειδή,όπως ισχυρίζονταν ορισμένοι, αποφεύγαμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση. Από τη στιγμή δε που μια μεγάλη κυπριακή τράπεζα δεν μπόρεσε να ανακεφαλαιοποιηθεί στα χρονικά όρια που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προ του φάσματος της κατάρρευσής της που θα παρέσυρε την οικονομία του τόπου στη χρεοκοπία, υποχρεωθήκαμε να προσφύγουμε στο Μηχανισμό.
Και παραδέχθηκε: Στο μνημόνιο υπάρχουν πολλά μέτρα που όντως είναι επώδυνα. Υπάρχουν μέτρα που σε διαφορετικές συνθήκες δεν θα δεχόμουν καν να συζητήσω. Πάντοτε, όμως, είχα στην έγνοια μου ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Τι θα γίνει αν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και χρεοκοπήσει η οικονομία της χώρας. Κατανοώ πλήρως ότι η εφαρμογή του μνημονίου θα προκαλέσει πολλές δυσκολίες στους πολίτες του τόπου. Πλήρως κατανοώ τις δυσχέρειες που θα υπάρξουν για όλους τα επόμενα χρόνια. Συμμερίζομαι την έγνοια, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που νιώθουν οι απλοί άνθρωποι. Ειδικά οι άνεργοι, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.