ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής παρουσίασε η Κομισιόν

16:26 - 06 Δεκ 2012 | Οικονομία
Σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής στην Ε.Ε. παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απώτερο στόχο - όπως αναφέρει - να συνδράμει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να διαφυλάξουν τις φορολογικές τους βάσεις και να ανακτήσουν δισεκατομμύρια ευρώ που τους οφείλονται νομίμως.

Σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν άμεση και συντονισμένη δράση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα δύο συστάσεις. Η πρώτη σύσταση προβλέπει την υιοθέτηση μιας ισχυρής στάσης της Ε.Ε. απέναντι στους «φορολογικούς παραδείσους». Συγκεκριμένα, με την χρήση κοινών κριτηρίων, τα κράτη-μέλη καλούνται να προσδιορίσουν τους «φορολογικούς παραδείσους» και να τους θέσουν σε «μαύρες λίστες».
Η δεύτερη σύσταση κάνει λόγο για επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό, καθώς προτείνει τρόπους για την αντιμετώπιση των νομικών, τεχνικών λεπτομερειών και των κάθε είδους «παραθύρων», τα οποία εκμεταλλεύονται ορισμένες εταιρείες για να αποφύγουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενθαρρύνονται να βελτιώσουν τις συμβάσεις τους περί διπλής φορολογίας και καλούνται να υιοθετήσουν ένα κοινό κανόνα απαγόρευσης καταχρήσεων που θα τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται τυχόν τεχνάσματα με σκοπό την φοροδιαφυγή και να φορολογούν βάσει της πραγματικής οικονομικής υπόστασης.
Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκπόνηση κώδικα φορολογούμενων, την καθιέρωση φορολογικού μητρώου στην Ε.Ε., τη θέσπιση κοινών κατευθυντήριων γραμμών για τον εντοπισμό των χρηματικών ροών ενώ παράλληλα τα κράτη-μέλη καλούνται να δώσουν νέα ώθηση στις εργασίες σχετικά με τον κώδικα δεοντολογίας της Ε.Ε. για την φορολογία των επιχειρήσεων. Σημειώνεται μάλιστα πως εάν δεν συμφωνηθούν λύσεις για την άρση συγκεκριμένων αναντιστοιχιών και δεν εφαρμοστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, η Κομισιόν – και εφόσον κριθεί ότι απαιτείται – θα υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις για την ανάληψη δράσης.
«Περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ χάνεται σε ετήσια βάση στην Ε.Ε. λόγω της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Αυτό δεν αποτελεί μόνο σκανδαλώδη απώλεια των τόσο απαραίτητων εσόδων αλλά και απειλή κατά της φορολογικής δικαιοσύνης. Μολονότι, τα κράτη-μέλη πρέπει να λάβουν αυστηρότερα εθνικά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, οι μονομερείς λύσεις από μόνες τους δεν αποδίδουν. Σε μια ενιαία αγορά, σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οι εθνικές αναντιστοιχίες και τα «παραθυράκια» αποτελούν παιχνίδια στα χέρια εκείνων που επιδιώκουν να διαφεύγουν από τη φορολόγηση. Μια ισχυρή και συνεκτική θέση της ΕΕ κατά των φοροφυγάδων, και εκείνων που τους διευκολύνουν, είναι επομένως ουσιαστικής σημασίας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο αρμόδιος για θέματα φορολογίας Επίτροπος, Algirdas Semeta.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.