ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Pimco: Στο κατώφλι της κρατικοποίησης Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bank

16:35 - 07 Δεκ 2012 | Οικονομία
Pimco: Στο κατώφλι της κρατικοποίησης Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bank
Περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζονται οι ανάγκες χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως τις προσδιορίζει η κρίσιμη ενδιάμεση έκθεση της PIMCO, που διεξάγει τη σχετική έρευνα κατ΄ εντολή των επικείμενων δανειστών.

Από αυτά 5 περίπου δισεκατομμύρια πηγαίνουν για την κεφαλαιακή στήριξη της Τραπέζης Κύπρου και 4 δισεκατ. για την Cyprus Popular, που μπαίνουν σε διαδικασία κρατικοποίησης. Για την Ελληνική Τράπεζα οι ανάγκες χρηματοδότησης προσδιορίζονται στα 100 με 150 εκατομμύρια ευρώ. Σημαντικό θέμα υπάρχει με την Alpha Bank Κύπρου, η οποία έχει μεγάλη έκθεση σε ενυπόθηκα ακίνητα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς διαθέτει χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων ύψους 4,5 δις ευρώ, που δεν είναι επαρκώς καλυμμένα από προβλέψεις.

 

Παράλληλα έχει άνοιγμα του λόγου δανείων προς καταθέσεις της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ. Το πιθανότερο είναι ζητηθεί κάλυψη από το μητρικό όμιλο, όπως και στην περίπτωση της Eurobank Cyprus, που έχει ένα περιορισμένο χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών κύρια δανείων με περίπου 1,5 δις, τα οποία ωστόσο έχουν καλύτερη εικόνα.

 
Οι ανακοινώσεις της PIMCO, αναμένεται να σηματοδοτήσουν γενικότερες εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς θα κρίνουν το ύψος του χρέους, το οποίο με βάση υπολογισμούς για να είναι βιώσιμο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 21 με 22 δισ. ευρώ.
 
Αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης στη Μεγαλόνησο
 
Τα νέα δεδομένα αναμένεται να ανοίξουν κύκλο συγχωνεύσεων, με δραστικές αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη και είσοδο νέων παικτών. Ήδη ξεκινάει εθελούσια έξοδος εργαζομένων σε Τράπεζα Κύπρου και MARFIN, γεγονός που πυροδοτεί σχόλια για συνένωση, καθώς πλέον και οι δύο θα ελέγχονται από το κράτος. Ερώτημα πάντα αποτελεί η στάση της Εκκλησίας της Κύπρου που ελέγχει την ευρισκόμενη σε σχετικά καλή εικόνα Ελληνική Τράπεζα, αλλά και το ενδιαφέρον ξένων ομίλων, που βλέπουν με ενδιαφέρον την αγορά της Κύπρου, αλλά είχαν δυσκολίες να μπουν, λόγω τόσο του κλειστού τοπικού συστήματος, αλλά και της ανάπτυξης της συνεταιριστικής τραπεζικής
Τελευταία τροποποίηση στις 16:49 - 07 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.