ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εφορία καλεί 200 «ξεχασιάρηδες» μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων

23:50 - 15 Σεπ 2006 | Οικονομία
«Ραβασάκι» σε 200 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τα τελευταία χρόνια. .. «σφύριζαν κλέφτικα» στην υποχρέωση υποβολής της δήλωσης Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ετοιμάζει η Εφορία.

Τους εν λόγω φορολογούμενους, συνέλαβε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών μετά από διασταυρώσεις που πραγματοποίησε μεταξύ των αρχείων δηλώσεων Ε9 και Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Από την αντιπαραβολή των στοιχείων που έγινε εντοπίστηκαν και οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων για τους διαπιστώθηκε ότι ενώ υπέβαλαν κανονικά τις δηλώσεις με τα αναλυτικά στοιχείων των ακινήτων τους ( Ε9) τα τελευταία χρόνια, εν συνεχεία αγνοούσαν να περάσουν από την Εφορία για να υποβάλλουν τηνδήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, παρότι η περιουσία τους ξεπερνούσε τα αφορολόγητα όρια που ορίζει η φορολογική νομοθεσία.

Έτσι οι 200 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται τώρα να δώσουν εξηγήσεις στην Εφορία η οποία πολύ σύντομα θα τους ειδοποιήσει ότι είναι υπόχρεοι σε υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης ενώ εκτός από τον φόρο που τους αναλογεί βάσει της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους θα πρέπει να πληρώσουν και την προσαύξηση. Αυτή ανέρχεται σε 2,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης και μέχρι 200% επί του φόρου.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα διευρύνει ακόμη περισσότερο το πεδίο των διασταυρώσεων, εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στο αν οι φορολογούμενοι δηλώσουν κανονικά τα εισοδήματα από όλες τις επαγγελματικές εργασίες.

Με δεδομένο, ότι και στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις υπόχρεων με δυο ή τρεις δουλειές που δήλωσαν μόνο τα εισοδήματα από τη μια εργασία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το φορολογικό «ξεσκόνισμα» που θα λάβει χώρα στις φετινές δηλώσεις θα είναι εκτεταμένο.

Επιπλέον, ηλεκτρονικό «μπλόκο» ετοιμάζεται και για τα εισπραχθέντα ενοίκια από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι επιχειρηματικές αμοιβές από μέλη εταιρειών, καθώς και αν τα εισοδήματα των φορολογουμένων καλύπτουν τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχήςκ.λπ.).

Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν να έχουν "παραλείψει" στοιχεία από τις δηλώσεις τους θα κληθούν με την σειρά τους να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση με τα αναλογούντα προς αυτά φόρους και πρόστιμα.

Τέλος, ηλεκτρονικοί έλεγχοι ετοιμάζονταικαι στις συγκεντρωτικές δηλώσεις ΦΠΑ του 2005 προκειμένου να εντοπιστούν όσοι δεν ανταποκρίθηκαν στην υποβολή τω εν λόγω δηλώσεων αν και από το νόμο είχαν αυτή την υποχρέωση.

Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.