ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράταση για την επιτυχή ολοκλήρωση του buy back - Εμπλοκή από τη διάψευση των προσδοκιών

01:05 - 10 Δεκ 2012 | Οικονομία
Παράταση για την επιτυχή ολοκλήρωση του buy back - Εμπλοκή από τη διάψευση των προσδοκιών
Το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου σήμερα το Βιβλίο Προσφορών για την επαναγορά του ελληνικού χρέους από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς μέχρι την Παρασκευή προσφέρθηκαν συνολικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 26 με 27 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από το στόχο των 30 δισ. ευρώ, ενώ τα 16 δισ. αντιστοιχούσαν σε ξένους επενδυτές και περίπου 10 δισ. στις ελληνικές τράπεζες.

Αν και ολόκληρο το σαββατοκύριακο η κυβέρνηση καλλιεργούσε προσδοκίες για μεγάλη συμμετοχή, ίσως και άνω του στόχου των 30 δισ. ευρώ, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν οι τελικές προσφορές δεν έφτασαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Την Παρασκευή, στις 7 μ.μ., έληξε η προθεσμία υποβολής των προσφορών ομολόγων και πλέον ο ΟΔΔΗΧ βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης, για να καταλήξει στα ομόλογα που επιθυμεί να επαναγοράσει.

Το εύρος των τιμών στις οποίες θα γίνει τελικά η τιμολόγηση, αφού ολοκληρωθούν οι προσφορές, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σύνθετο πεδίο, αφού μιλάμε για 20 διαφορετικές σειρές ομολόγων και πολλές επενδυτικές ομάδες, μεταξύ αυτών και μεγάλος αριθμός hedge funds, που ανεξάρτητοι αναλυτές υπολογίζουν ότι διακρατούν περί τα 20 - 25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κενό των 3 - 4 δισ. ευρώ μπορεί να καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες. Ούτως ή άλλως, οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν έχουν διευκρινίσει το ύψος των ομολόγων που θα πουλήσουν.

Εάν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ, καθώς η επιτυχία του προγράμματος είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο από το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στη δανειοδότηση της Ελλάδας. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, εάν επιτευχθεί η επαναγορά «περνάμε τον κάβο» για την αποδέσμευση της δόσης από τον μηχανισμό στήριξης που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Αν και η αξιολόγηση των προσφορών θα πάρει χρόνο, πληροφορίες έκαναν λόγο για συμμετοχή με ομόλογα ονομαστικής αξίας 12-15 δισ. ευρώ.



Οι αποφάσεις για τη δόση



Οι προβλέψεις ότι το επόμενο «ραντεβού» στις 13 Δεκεμβρίου θα οδηγήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ενώ θα αποτελέσει την απαρχή της ένταξης της Κύπρου σε καθεστώς μνημονίου, δείχνουν να επιβεβαιώνονται.

Μέσα στις επόμενες ημέρες του Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει και το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για τη δική του συμμετοχή που αφορά πόρους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ εφόσον όμως πρώτα έχει προχωρήσει και το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών  ομολόγων.



Η δόση



Η αρχή θα γίνει με συνολικά 34,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 31,2 δισ. θα δοθούν από  τους ευρωπαίους εταίρους και θα αφορούν τόσο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και κεφάλαια από τον EFSF που θα μπουν στον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό και προορίζονται για πληρωμές 3,5 δισ. σε χρέη του δημοσίου προς επιχειρήσεις της χώρας μας.

Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. θα δοθούν τμηματικά μέχρι το τέλος Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις περίπου 70 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Οι δανειστές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τον Ιανουάριο, προκειμένου να εγκρίνουν την αποδέσμευση της πρώτης από τις επόμενες δόσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:17 - 10 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.