ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς επιτυχία βαίνει η επαναγορά, με βοήθεια των τραπεζών

15:06 - 11 Δεκ 2012 | Οικονομία
Με τη βοήθεια των ελληνικών τραπεζών αναμένεται ότι θα έχει καλυφθεί το μικρό κενό που απομένει για να ολοκληρωθεί η επαναγορά χρέους.

Η Αθήνα είχε δώσει παράταση στους ομολογιούχους έως τις 14:00 ώρα Ελλάδας καθώς το ποσό που προσφέρθηκε έως την αρχική προθεσμία της Παρασκευής υπολειπόταν του στόχου των 30 δις ευρώ κατά 3,5 δις.

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν προσφέρει έως την Παρασκευή γύρω στο 60% των περίπου 17 δις ευρώ ομολόγων που κατέχουν. Τώρα αναμένεται να αυξήσουν τις προσφορές τους για να διασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος, είπαν στο Reuters υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.

"Όλες οι τράπεζες θα στηρίξουν την επαναγορά, αυξάνοντας τις προσφορές τους", είπε στέλεχος σε μεγάλη ελληνική τράπεζα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. "Ο στόχος των 30 δις ευρώ θα επιτευχθεί και ίσως ξεπεραστεί".

Άλλος τραπεζίτης είπε: "Οι τράπεζες θα δώσουν ένα σημαντικό ποσό των ομολόγων τους στην επαναγορά... θα απομείνουν μικρά ποσά στα χαρτοφυλάκιά τους. Το συνολικό ποσό που θα προσφερθεί στην επαναγορά ίσως φθάσει τα 31-32 δις ευρώ".

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι μέχρι την Παρασκευή ο ΟΔΔΗΧ είχε λάβει προσφορές ύψους 26,5 δις ευρώ σε μέση τιμή 33,4% της ονομαστικής τους αξίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αποτιμήσουν τις εξελίξεις στο θέμα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους μέσω τηλεδιάσκεψης αργά την Τρίτη.

Η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς είναι προαπαιτούμενη για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας αλλά και την εκταμίευσης δόσης ύψους 34,4 δις ευρώ αργότερα το Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Αθήνα ζητά να επαναγοράσει χρέος αξίας 30 δις ευρώ, με δάνειο 10 δις ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης EFSF. Tο καθαρό χρέος θα μειωθεί έτσι κατά 20 δις ευρώ.

Εάν προσφερθούν ομόλογα πέραν του στόχου των 30 δις ευρώ, τότε ο ΟΔΔΗΧ ίσως τα αποδεχθεί, είπε κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. "Θα αποφασίσουν αφού κλείσει το βιβλίο", είπε ο αξιωματούχος.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:17 - 11 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.