ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρεμβάσεις στο παρά 5' από το ΔΝΤ για το φορολογικό

12:48 - 12 Δεκ 2012 | Οικονομία
Παρεμβάσεις στο παρά 5' από το ΔΝΤ για το φορολογικό
Παρατηρήσεις στο Eurogroup για το φορολογικό. Διαφωνίες για το πώς φορολογούνται τα μεγάλα εισοδήματα.

Τη διαφωνία της εξέφρασε η επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. Κριστίν Λαγκάρντ με συγκεκριμένες ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, γεγονός που οδηγεί και πάλι το Υπ. Οικονομικών σε νέες αναθεωρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η κα Λαγκάρντ θεωρεί ότι οι σχεδιαζόμενες κλίμακες δε διασφαλίζουν την προοδευτική φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων. Η επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. εξέφρασε διαφωνίες για το πώς φορολογούνται τα εισοδήματα πάνω από 40 χιλιάδες , γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εισαγωγή συντελεστή 45% για τους πλουσιότερους. Παράλληλα χαρακτήρισε ως μη αποδεκτό το ποινολόγιο, καθώς δεν ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα. Ζήτησε μάλιστα να κατατεθεί στις φορολογικές ρυθμίσεις του 2013, ώστε να είναι σύμφωνο με τα διεθνώς ισχύοντα.

Επίσης η τρόικα εξέφρασε ενστάσεις για την αύξηση των επιδομάτων για τις οικογένειες με τέσσερα και περισσότερα παιδιά, την ευνοϊκή φορολόγηση με έκπτωση 50% για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες που θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ τα 3 πρώτα χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητός τους και την εξαίρεση αγροτών με μικρά εισοδήματα, που θα εξαιρεθούν από την τήρηση βιβλίων και δεν θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

 

Την Παρασκευή στη Βουλή

Την Παρασκευή θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, όπως αποφασίστηκε σε κεντρικό επίπεδο από την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ προηγήθηκε ένα «θρίλερ» με φαινομενικές διαφωνίες, «διαφοροποιήσεις» διαρκείας, αλλά και φημολογία περί άμεσης κατάθεσης.

«Κατανοούμε τη διαδικασία του επείγοντος, αλλά δεν έχουμε δει το κείμενο» σημειώνουν από το ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας συνεδρίασε «στα τυφλά» την Τρίτη το βράδυ, βασισμένος σε πληροφορίες. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΔΗΜΑΡ, που ωστόσο θεωρεί ότι και στη Βουλή υπάρχει περιθώριο για αλλαγές, κάτι που όμως δε διαφαίνεται από το υπ. Οικονομικών. Άλλωστε το νομοσχέδιο μαζί με την επαναγορά χρέους είναι προαπαιτούμενα για τη δόση.

Έτσι, την Τρίτη βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών συντάχθηκε η εισηγητική έκθεση για το φορολογικό νομοσχέδιο, την οποία θα πάρει μαζί του στις Βρυξέλλες την Πέμπτη ο Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να τη δείξει στους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, στα κόμματα και στη συνέχεια να λάβει τη σχετική έγκριση από το Eurogroup, ώστε να την καταθέσει εν συνεχεία στη Βουλή την Παρασκευή, μαζί με το υπόλοιπο φορολογικό νομοσχέδιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:31 - 12 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.