ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα hedge funds σταματούν να ποντάρουν κατά της Γαλλίας

18:09 - 13 Δεκ 2012 | Οικονομία
Ένα-ένα τα hedge funds εγκαταλείπουν ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της χρονιάς - τις ακάλυπτες πωλήσεις (shorting) των γαλλικών κρατικών ομολόγων.

Νωρίτερα φέτος, πολλά hedge funds του Λονδίνου έσπευδαν να ποντάρουν κατά της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, υπολογίζοντας ότι η εκλογή του Προέδρου Francois Hollande τον Μάιο, ενός σοσιαλιστή, θα επιτάχυνε την επιδείνωση της οικονομίας της χώρας. 


   Ωστόσο, το στοίχημα δεν πήγε όπως το περίμεναν. Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Γαλλίας υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό σε δημοπρασία την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλείς επενδύσεις.


   Έτσι, ορισμένα hedge funds βρέθηκαν τώρα να προσπαθούν να περιορίσουν τις απώλειές τους ή να αλλάζουν τακτική -- στοιχηματίζοντας, για παράδειγμα, κατά των γαλλικών μετοχών. 


  "Shorting" σημαίνει να στοιχηματίζει κανείς στην πτώση της τιμής κάποιου αξιόγραφου.


   Με ελάχιστες εξαιρέσεις (μία μεγάλη άνοδο στις αρχές Ιουνίου) οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γαλλίας κινήθηκαν πτωτικά στο μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους. Την Πέμπτη διαμορφώνονταν κάτω από το 2%. Συγκριτικά, οι βασικές αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων  διαμορφώνονται τώρα στο 1,32% περίπου.


   Ο Pedro de Noronha, managing partner στο Noster Capital του Λονδίνου, σόρταρε στις αρχές του έτους γαλλικά κρατικά ομόλογα, ισορροπώντας την τοποθέτηση αυτή με υψηλής απόδοσης εταιρικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης. Ο De Noronha δήλωσε στο Reuters ότι σταμάτησε πια τις συναλλαγές αυτές.


   "Δεν νομίζω ότι θέλει κανείς να 'σορτάρει'", δήλωσε ο Andrew McCaffery, επικεφαλής hedge funds στην Aberdeen Asset Management.


   "Οι περισσότεροι παίκτες βλέπουν πιο αισιόδοξα την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προοπτική εξαιτίας της ΕΚΤ".


   Η ΕΚΤ δεσμεύτηκε τον Σεπτέμβριο να κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατέψει την ευρωζώνη, ακόμα και να αγοράσει ομόλογα χωρών που έχουν πληγεί από την κρίση.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:43 - 13 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.