ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης προς επιχειρηματίες: Ιδού η Παγκόσμια Τράπεζα ιδού και τα έργα της

16:47 - 18 Σεπ 2006 | Οικονομία
Μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» των έργων της Παγκόσμιας Τράπεζας θέλει στο εγγύς μέλλον το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, εφόσον βέβαια κινητοποιηθεί και το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Τον στόχο αυτό έθεσε από την Σιγκαπούρη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, προέτρεψε τις ελληνικές επιχειρήσεις να ενισχύουν την εξωστρέφειά τους αυξάνοντας τα ποσοστά συμμετοχής τους από τον «κατάλογο» των έργων που διαχειρίζεται η Παγκόσμια Τράπεζα και τα οποία φθάνουν τα 20 δις, δολάρια σε ετήσια βάση.

Αν και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ελληνική συμμετοχή στα έργα της Παγκόσμιας Τράπεζας φθάνοντας τα 24,5 εκατ. δολάρια το 2005, την στιγμή πουτο 2004 και το 2003 ήταν κάτω από 1 εκατ. δολάρια, εντούτοις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν περαιτέρω και να αδράττουν όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε αυτό το τομέα.

’λλωστε, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το σεμινάριο για εταιρίες συμβούλων που διοργανώνεται στην Αθήνα (3 Νοεμβρίου) και που έχει ως στόχοτην καλύτερη ενημέρωση και προετοιμασία των ελληνικών επιχειρήσεωνσχετικά με τους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής στους διεθνείς διαγωνισμούς των έργων της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Επίσης, με αφορμή το σεμινάριο, το υπουργείο Οικονομίας θα αναπτύξει στην ιστοσελίδα του, ειδικό δικτυακό τόπο με πληροφορίες για το σύστημα προμηθειών της Τράπεζας ενώ θα κυκλοφορήσει και ειδικό ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο με οδηγίες για τις εταιρείες και τις τρέχουσες προκηρύξεις.

Επιπλέον, μεταξύ των άλλωνπρωτοβουλιών, που ενεργοποιούνται περιλαμβάνεταικαι το συνέδριο που διοργανώνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα ( 18 και 19 Δεκεμβρίου)και που θα έχει ως θέμα την απελευθέρωση των αγορών δικτύων και υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με κεντρικό μήνυμα "Η Ελλάδα ως πρότυπο για την Ανάπτυξη της ΝΑ Ευρώπης".

Τέλος, προωθείται το πιλοτικό έργο GDLN (Global Development Learning Network - παγκόσμιο δίκτυο για εκπαίδευση και ανάπτυξη) που προβλέπει την ανάπτυξηδικτύου επαφών των Ελληνικών Επιμελητηρίων και Οργανισμών, (ΟΠΕ και το Συμβούλιο Εξαγωγών με αντίστοιχα επιμελητήρια και φορείς της Αφρικής με χρήση υποδομής τηλεδιάσκεψης του GDLN. Το έργο αυτό εκτελείται από την Παγκόσμια Τράπεζα με χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Φεβρουάριο του 2006 συστήθηκε θέση ειδικού συμβούλου για τον ιδιωτικό τομέα στην Ουάσινγκτον, στα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σκοπός του συμβούλου στην Ουάσινγκτον και του PSLO είναι η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και η υποστήριξη του επιχειρηματικού κόσμου σε θέματα προγραμμάτων και χρηματοδοτικών δυνατοτήτων της Τράπεζας ώστε να αυξηθεί η ελληνική συμμετοχή στα προγράμματα της Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, παρέχονται οι εξής υπηρεσίες:

* Διοργάνωση γενικών και εξειδικευμένων σεμιναρίων ( π.χ κατασκευαστικός κλάδος, σύμβουλοι, μεταποίηση) για την ενημέρωση των επιχειρήσεων για τις δραστηριότητες και τα προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας

* Υποστήριξη ανάπτυξης επαφής με τους υπευθύνους των έργων

* Παρακολούθηση ελληνικών υποψηφιοτήτων σε διαγωνισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας

* Προετοιμασία επίσκεψης επιμελητηρίων και εταιρειών στην ΠΤ

* Ενημέρωση για έργα και διαγωνισμούς

Τέλος αναφέρεται ότι η θυγατρική της Παγκόσμιας Τράπεζας, WorldBankInstitute, βρίσκεται στην τελική φάση των συζητήσεων, με τη θυγατρική του ΟΤΕ, ΟΤΕ Academy, για την ένταξη της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Δίκτυο για την Εκπαίδευση και την Ανάπτυξη (GlobalDevelopmentLearningNetwork), που στόχο έχει τη μεταφορά τεχνογνωσίας και η εκπαίδευση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.