ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης: Ίσως και πάνω από 3,8% φέτος ο στόχος για ανάπτυξη

17:46 - 18 Σεπ 2006 | Οικονομία
Αισιόδοξος ως προς ρυθμό μεγένθυσης της ελληνικής οικονομίας, παρά την ανοδική «κούρσα» των επιτοκίων, εμφανίστηκε από την Σιγκαπούρη, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της συνεδρίασης της Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί σε επίπεδα πάνω από το 3,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, καθώς τα επιτόκια στην Ελλάδα παραμένουν -παρά τις αυξήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η χώρα μας ωφελείται επίσης από την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Αλογοσκούφηςανέφερε ότι παραμένει ο στόχος για πληθωρισμό 3,2% το 2006, που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ενώ

μετέφερε την ανησυχία των υπουργών Οικονομικών των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο για τις ανοδικές πιέσεις που προκαλούν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Για το λόγο αυτό σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας «στις προηγμένες οικονομίες η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις πληθωριστικές προσδοκίες και να ισορροπεί τους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών και την ανάπτυξη. Οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη θα πρέπει να ενισχυθούν από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την ευελιξία των αγορών προϊόντων, την προσαρμογή της εργασίας στην παγκοσμιοποίηση. Στις φτωχές χώρες θα πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενδυνάμωσης των θεσμών και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν περαιτέρω την ανάπτυξη».

Για την ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε, ότι όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα συνεχιστεί η ανάκαμψη. Ωστόσο, μετέφερε την ανησυχία που υπάρχει για το ενδεχόμενο η προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ στη Γερμανία κατά τρεις μονάδες από την 1/1/2007 να επιφέρει μείωση της κατανάλωσης στη χώρα που αποτελεί την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Επίσης, στις προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις της Συνόδου συζητήθηκε η δημιουργία ενός νέου εργαλείου ρευστότητας για χώρες που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με στόχο την ισχυροποίηση των εθνικών τους πολιτικών, ενώ τονίσθηκε ότι πρέπει να βοηθηθούν οι φτωχές – υπερχρεωμένες χώρες για να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα από την ενισχυμένη οικονομική βοήθεια και την ανακούφιση από τα υψηλά χρέη τους, καθώς και να αποφύγουν τη δημιουργία νέου χρέους.

Επισημάνθηκε ακόμη η σημασία της απελευθέρωσης του πολυμερούς εμπορίου, με στόχο την ισχυροποίηση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της φτώχειας.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη από τους υπουργούς Οικονομικών εξεφράσθη και η επιφυλακτικότητα για το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ, γεγονός που θα προκαλούσε σημαντικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία και κατ' επέκταση στην παγκόσμια οικονομία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.