ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kλείνουν ξενώνες λόγω πετρελαίου - Σώζονται όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, προπάνιο και ξύλο

01:05 - 21 Δεκ 2012 | Οικονομία
Kλείνουν ξενώνες λόγω πετρελαίου - Σώζονται όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, προπάνιο και ξύλο
Θηλιά στο λαιμό αποτελεί το κόστος πετρελαίου θέρμανσης για τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες στην ορεινή Ελλάδα. Η επιβάρυνση για ένα ξενώνα 10 δωματίων ξεπερνάει τα 1500 ευρώ, γεγονός που καθιστά παντελώς ασύμφορη της λειτουργία του σε περίπτωση χαμηλής πληρότητας, καθώς με τιμές έως και 80 ευρώ το δίκλινο τα έξοδα δε βγαίνουν.
«Μέχρι σήμερα πολλά μικρά γραφικά καταλύματα, που είχαν κατασκευαστεί με τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα αγροτοτουρισμού,  ζωντανεύοντας την ελληνική ύπαιθρο, παραμένουν κλειστά, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Πίνδος, Βασιλίτσα, Ζαγόρια κλπ. Πέρα, βέβαια, κι από το κόστος, υπάρχει και η χαμηλή ζήτηση λόγω του υψηλού κόστους μετάβασης.
 
Καύσιμα και διόδια αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, που αντίστοιχα ευνοεί όσους προορισμούς είναι κοντά στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας, όπου ακόμη τα διόδια υπολειτουργούν» σημειώνει στο "R" ο Θοδωρής Αθανασιάδης, έμπειρος ταξιδιωτικός συντάκτης, το πρόσωπο πίσω από το viewsofgreece.gr από τους καλύτερους γνώστες μοναδικών προορισμών της χώρας.


Έξυπνες λύσεις διασφαλίζουν οικονομία

 
Το κόστος θέρμανσης, πάντως, έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες να επενδύσουν σε άλλες μορφές θέρμανσης, ώστε να εξασφαλίσουν οικονομίες κλίμακας. Ο Πολύκαρπος Παπαϊωαννίδης, ιδιοκτήτης του ξενώνα Ελατού, στην Ελατού Άνω  Χώρας Ναυπακτίας με επένδυση σε θέρμανση προπανίου διασφαλίζει οικονομία 35%  σε σχέση με το πετρέλαιο. «Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συγκρατούμε χαμηλά τις τιμές, στα 40 ευρώ, καθιστώντας τις ιδιαίτερα ελκυστικές και για τις γιορτές, αλλά και για όλο το χρόνο».
 
Το επιχειρηματικό δαιμόνιο πάντως των μικροξενοδόχων της χώρας δίνει ελπίδα. Ο Στέργιος  Καλέσης από τον Ξενώνα «Βιγλάτορας», Άνω Πορόια Σερρών επέλεξε να βάλει ένα ειδικό «τζακολέβητα». «Παίρνει ακόμα και βρεγμένα ξύλα διασφαλίζοντας 60% οικονομία. Με 70 ευρώ τον τόνο, αλλά και με τη δυνατότητα που μας δίνει το δασαρχείο να παίρνουμε ξύλα έως και δέκα τόνους δωρεάν, από συγκεκριμένες περιοχές  μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το κόστος της θέρμανσης» σημειώνει ο κ. Καλέσης.
 
Πολλοί επίσης επιλέγουν φυσικό αέριο ή και το Πέλετ, που διασφαλίζει οικονομία 45%. Το ζήτημα είναι να μην έχει χημικές προσμίξεις και να είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
 
«Μιλώντας με φίλους από  πολλά σημεία της χώρας, παρά την κρίση εν όψει εορτών υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η μοναδική ελληνική ορεινή ύπαιθρος θα αποτελέσει επιλογή και φέτος. Υπάρχουν καλές τιμές. Έως και 40% πιο φτηνά σε σχέση πέρυσι. Θεωρώ ότι γίνεται το παν ώστε η περιφέρεια να προσελκύσει όσους μπορούν, να βρεθούν κοντά στη φύση, στις μοναδικές γεύσεις, τα ιδιαίτερα τοπία, στην ανυπέρβλητη ποικιλότητα του ελλαδικού τοπίου» σημειώνει ο Θοδωρής Αθανασιάδης. Καλές γιορτές με αισιοδοξία….
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 04:30 - 21 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.