ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακάμπτει διεθνώς ο «πράσινος χρυσός»: Αύξηση τιμών στο ελαιόλαδο στην Ισπανία , ανάσα για τους καλλιεργητές σε Κρήτη και Πελοπόννησο

01:01 - 28 Δεκ 2012 | Οικονομία
Ανακάμπτει διεθνώς ο «πράσινος χρυσός»: Αύξηση τιμών στο ελαιόλαδο στην Ισπανία , ανάσα για τους καλλιεργητές σε Κρήτη και Πελοπόννησο
Ανάκαμψη παρατηρείται διεθνώς το τελευταίο δεκαήμερο στις τιμές ελαιόλαδου, γεγονός που συμπαρασύρει και τις εγχώριες τιμές, οι οποίες υπερβαίνουν για το έξτρα παρθένο τα 2,2 ευρώ το κιλό. Αιτία της κίνησης αυτής, η σημαντική άνοδος στην Ισπανία, όπου οι τοπικοί παραγωγοί περιόρισαν σημαντικά τις προσφορές τους, παρά την πίεση των μεγάλων αγοραστών.
Ωστόσο στην Ελλάδα οι τιμές κυμαίνονται 50 με 60 λεπτά χαμηλότερα, λόγω του μεγάλου κατακερματισμού της αγοράς, που εμποδίζει την καλύτερη διαπραγμάτευση της τιμής. Η ύπαρξη πολλών πωλητών, οι οποίοι διαθέτουν συνήθως μικρές ποσότητες, επιτρέπει στους μεγάλους αγοραστές να «κτυπούν» τις τιμές προς τα κάτω, με το αιτιολογικό ότι μπορούν να βρουν ελαιόλαδο από πολλές πηγές. Η έλλειψη, παρά τις τελευταίες προσπάθειες, συνενώσεων των παραγωγικών σημείων αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική τους ικανότητά, δε διασφαλίζει οικονομίες κλίμακος, κι έτσι συμπιέζει τις τιμές για τους καλλιεργητές, παρά το γεγονός ότι η ποιότητα του προϊόντος τους είναι υψηλότατη. Ωστόσο ακόμα κι έτσι η αύξηση αυτή αποτελεί ανάσα για τους αγρότες, ειδικά στο νότο, δηλαδή στην Κρήτη και την Πελοποννήσο, όπου ακόμα «έχει δρόμο» η ελαιοκομιδή λόγω κλίματος.
 
Τιμές κοντά στα 3 ευρώ το κιλό στην Ισπανία
 
Έτσι, στην Ισπανία, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, που δημοσιεύει ο  Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, (Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ) οι τιμές το Σάββατο (22-12-12) έφτασαν για τα έξτρα παρθένα στα 2,99 η μέγιστη, στα 2,62 η μέση και στα 2,49 η ελάχιστη, ενώ ανάλογες αυξήσεις υπήρξαν και για τις άλλες κατηγορίες. Στο κοινό Παρθένο οι μέγιστες τιμές έφτασαν μέχρι 2,64 και στο Λαμπαντε μέχρι 2,52 €/Kg.
 
Η άνοδος αποτυπώνει την εκτίμηση της αγοράς για χαμηλή σοδειά φέτος, αλλά και χαμηλότερη, σε σχέση με πέρυσι ,ποιότητα. Επιπλέον, οι τιμές αυτές συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τις άλλες κατηγορίες ελαιόλαδου αλλά και του Πυρηνέλαιου

Αύξηση και στην Ελλάδα, αλλά με υστέρηση 60 λεπτών από την Ισπανία
 
Αυξημένες, μεν, αλλά μειωμένες σε σχέση με την Ισπανία εμφανίζονται οι τιμές τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, δείγμα και της εγχώριας παθογένειας στη διάθεση και εμπορία λαδιού, το οποίο ποιοτικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από το Ισπανικό, αν όχι, είναι σημαντικά καλύτερο. Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ, του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (www.sedik.gr) στην Κρήτη στις 18-12-12 οι τιμές για το έξτρα παρθένο 0,3 οξύτητα -που αντιστοιχούν με τις μέγιστες της Ισπανίας- κυμάνθηκαν στην Κρήτη από 2,05 μέχρι 2,30 €/Kg, με τις μεγαλύτερες να προσφέρονται απο το Ελαιοτριβείο ΑΕΡΑΚΗ στην Σητεία (2,30 ), την ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ Α.Ε. (2,20€/Kg, ) και την ΕΑΣ Πεζών (2,20) €/Kg,
Δείγμα του πώς πρέπει να κινηθεί η αγορά δίνει ο Συνεταιρισμός Καβουσίου στην Ιεραπετρα, που προχωρεί σε μεγάλες συμφωνίες πώλησης ελαιόλαδου.  Πρόσφατα κατέληξε σε συμφωνία με  Ιταλική εταιρία για ποσότητα 59.000 κιλών έξτρα παρθένου 0,3 οξύτητας στην τιμή των 2,425 €/Kg.
 
Ψηλά η Πελοπόννησος
 
Στην Πελοπόννησο την ίδια βδομάδα οι τιμές για το έξτρα παρθένο 0,3 οξύτητας έφτασαν σε σχετικά καλύτερα επίπεδα από την Κρήτη με τις υψηλότερες τιμές να φθάνουν στα 2,20 €/Kg, τοις μετρητοίς για τους παραγωγούς της η ΕΑΣ Λακωνίας και στα 2,50 €/Kg, με επιταγή 3 μηνών η ΕΑΣ Μεσσηνίας.

Με μια μικρή ανάπαυλα η συγκομιδή του «πράσινου χρυσού» συνεχίζεται μετά της γιορτές με την ποιότητα να είναι αρκετά καλή αλλά με λίγες περιπτώσεις οξύτητας 0,3 και τις αποδόσεις ακόμα αρκετά χαμηλές, γύρω στα 5 κιλά ελιές για 1 κιλό λάδι.

.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:50 - 28 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.