ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης: Πρωτεύων στόχος η δημοσιονομική προσαρμογή

14:52 - 19 Σεπ 2006 | Οικονομία
Η δημοσιονομική προσαρμογή αποτελεί πρωτεύον μέλημα για την κυβέρνηση, από την στιγμή που η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει «καρφωμένα» πάνω της τα «άγρυπνα μάτια» των Βρυξελλών για την τιθάσευση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Αυτό ανέφερε κατά την διάρκεια της ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που λαμβάνει χώρα στη Σιγκαπούρη, προϊδεάζοντας έτσι για νέα φορολογικά μέτρα που ενδέχεται να περιλαμβάνει η δεύτερη φετινή έκθεση προόδου της δημοσιονομικής προσαρμογής που αποστέλλει το προσεχές διάστημαη χώρας μας στα αρμόδια Κοινοτικά όργανα.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση θα περιγράφονται αναλυτικά όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση όπως και αυτά που έχει «κατά νου» ώστε να επιτύχει τους στόχους για το έλλειμμα, οι οποίοι παραμένουν αυτοί του προϋπολογισμού και του Προγράμματος Σταθερότητας και Aνάπτυξης, δηλαδή 2,6% του AEΠ φέτος και 2,3% του AEΠ το 2007. Σημειώνεται ότι από την επιτυχία αυτών των στόχων θα κριθεί για το αν η χώρα μας θα εξέλθει τελικά από το «τούνελ» της δημοσιονομικής επιτήρησης την άνοιξη του 2007 στο συνολικό «τεστ» που θα περάσει εκείνη την περίοδο η ελληνική οικονομία από τις Ευρωπαϊκές αρχές.

Πάντως, σήμερα το πρωί από την Σιγκαπούρη ο υπουργός Οικονομίας, δεσμεύτηκε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το υπερβολικό έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2006 και θα σημειώσει περαιτέρω πρόοδο για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου της για προϋπολογισμό ισοσκελισμένο ή πλεονασματικό μέχρι το 2012 το αργότερο.

Επεσήμανε ότι «η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας έχει διατηρηθεί σχετικά ισχυρή τα τελευταία δύο χρόνια, ξεπερνώντας το μέσο όρο της Ευρωζώνης κατά σημαντικό ποσοστό» προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη ενισχύθηκε από την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, καθώς και από τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών». Επεσήμανε δε πως, "το κλειδί για την περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης της Ελλάδας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας".

«Περιγράφοντας» το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μέσω του οποίου η κυβέρνηση στοχεύει στη διατήρηση των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανέφερεότι σε αυτό περιλαμβάνονται, "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών, μεταρρυθμίσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και εφαρμογή ενός νέου βελτιωμένου επενδυτικού νόμου, βελτίωση στο σύστημα δημόσιων προμηθειών, ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού τομέα, εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος των τραπεζών, εξορθολογισμό της λειτουργίας των ΔΕΚΟ, διεύρυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων και διευθέτηση του χρόνου εργασίας και μείωση του κόστους των υπερωριών».

Επόμενο βήμα σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη είναι η αναδιάρθρωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων μέσω της οποίας επιδιώκεται η απλοποίηση του συστήματος της άμεσης φορολογίας αλλά και του περιορισμού της φορολογικής επιβάρυνσης, ιδιαίτερα στα μεσαία εισοδήματα.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών φέρεται αποφασισμένο για την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων να αυξήσει το αφορολόγητο ποσό στα 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ σήμερα, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες προτείνεται το αφορολόγητο να φτάσει τα 10.500 ευρώ (από 9.500 ευρώ σήμερα), όμως θα καταργηθεί ο συντελεστής του 15%.

Αλλαγές στα κλιμάκια εισοδήματος και σταδιακή μείωση των συντελεστών με κατάργηση του συντελεστή 15% θα υπάρξουν και στην κλίμακα των μισθωτών- συνταξιούχων. Έτσι, από το 2007 εισοδήματα μεταξύ 12.000 και 30.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 29% το 2007, 27% το 2008 και 25% το 2009. Το επόμενο κλιμάκιο έως τα 100.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 39%, 37% και 35% αντίστοιχα, ενώ εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 40%.

Τέλος, ο υπουργός οικονομίας δήλωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει ισχυρή με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για διατήρησή της στο 5% τόσο κατά το 2006, όσο κατά το 2007, με τις προβλέψεις αυτές να είναι υψηλότερες από τις παλαιότερες. Επεσήμανε μάλιστα, ότι η παγκόσμια μεγέθυνση καθίσταται πιο ισορροπημένη, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ενισχύεται στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία, αλλά πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι για τις πρ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.