ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκλειδώνουν οι αγορές για τις ελληνικές επιχειρήσεις

01:32 - 04 Ιαν 2013 | Οικονομία
Ξεκλειδώνουν οι αγορές για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και την ελληνική οικονομία δίνουν με τον πλέον σαφή τρόπο οι διεθνείς αγορές, ανοίγοντας τις πόρτες και προσφέροντας χρήματα που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Συνεχίζεται το σερί των καλών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία, με τις διεθνείς αγορές να επενδύουν στις ελληνικές επιχειρήσεις και να ανοίγουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης. Μέσα σε μία μόνο ημέρα, τρεις ελληνικές επιχειρήσεις πέτυχαν δανειοδότηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό, καθώς και ένα μεγάλο εξαγωγικό συμβόλαιο.

 

200 εκατ. ευρώ για την ΤΙΤΑΝ

Η εταιρεία ΤΙΤΑΝ Α.Ε. είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία η οποία αντλεί χρηματοδότηση από τις αγορές μετά την έναρξη της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης το 2010, αναδεικνύοντας τόσο την ποιότητα της εταιρείας όσο και τις πρώτες ενδείξεις βελτίωσης του κλίματος στους επενδυτικούς κύκλους έναντι της ελληνικής οικονομίας. Η ΤΙΤΑΝ πήρε 200 εκατομμύρια ευρώ ε τη νέα ομολογιακή της έκδοση και με διοργανωτές τις τράπεζες, Alpha Bank, Credit Suisse, Eurobank
Το επενδυτικό ενδιαφέρον υπήρξε ιδιαίτερα έντονο, τόσο από μεγάλους ιδιώτες πελάτες (Private Banking) όσο και από θεσμικούς επενδυτές. Το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα €285 εκ., που αντιστοιχεί σε υπερκάλυψη κατά περίπου 2,9 φορές του αρχικού ελάχιστου στόχου των 100 εκατ. ευρώ.
Η νέα ομολογιακή έκδοση της εταιρείας πέρα από το προφανές όφελος για την ίδια, με την εξασφάλιση μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης από πηγές πέραν του τραπεζικού δανεισμού, είναι δυνατόν να ανοίξει το δρόμο των αγορών και για άλλες ελληνικές εταιρείες με συνολικότερες θετικές επιπτώσεις ως προς την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία της χώρας.

 

Δάνειο 60 εκατ. ευρώ για την Motor Oil

Την ίδια ημέρα η Motor Oil ανακοίνωσε ότι έλαβε 3ετές δάνειο συνολικού ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ από την HSBC BANK PLC του Λονδίνου με αποπληρωμή στις 5 Ιανουαρίου 2016.

 

Εξαγωγικό συμβόλαιο 200 εκατ. δολαρίων για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ

Σημαντική ήταν και η επιτυχία της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε., θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίος που έκλεισε συμβόλαιο με την ελβετική Glencore, που προβλέπει την πώληση 75.000 τόνων αλουμινίου σε κολόνες και πλάκες, έναντι τιμήματος που ανέρχεται συνολικά σε 200 εκατ. δολάρια. Οι ποσότητες θα διατεθούν στις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές αγορές στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014.

Οι συμφωνίες αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν το κλίμα που ήδη διαμορφώνεται τον τελευταίο μήνα, μετά τις ανακοινώσεις ξένων εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα όπως η Phillip Morris και η Unilever που μεταφέρουν εδώ την παραγωγή προϊόντων τους για την εσωτερική και ευρωπαϊκή αγορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.