ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tι χρειάζεται να κάνουμε ακόμα για να πάρουμε τα λεφτά των επόμενων δόσεων μέχρι τον Μάρτιο

01:03 - 07 Ιαν 2013 | Οικονομία
Αποκρατικοποιήσεις, ανεξάρτητος γραμματέας εσόδων, αυτόματος μηχανισμός αναπλήρωσης αποκλίσεων προϋπολογισμού αλλά και αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου περιλαμβάνει η ατζέντα των προαπαιτούμενων δράσεων για την, χωρίς καθυστερήσεις, καταβολή των επόμενων τριών δόσεων, ύψους 18,2 δισ. ευρώ, που αναμένει η Ελλάδα από το δάνειο στήριξης.

Η μεγαλύτερη εξ αυτών, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, έχει προγραμματισθεί για τον τρέχοντα μήνα, κάτι που επαναφέρει στη χώρα μας το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της έκθεσης που απελευθέρωσε τα 34,4 δισ. ευρώ από τη δόση-μαμούθ των 52,6 δισ. ευρώ.

Πράγματι, οι ξένοι αξιωματούχοι επανακάμπτουν στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου προκειμένου ακριβώς να τσεκάρουν την πορεία προόδου των νέων αυτών προαπαιτούμενων δράσεων, χωρίς ωστόσο η παρουσία τους να έχει τον χαρακτήρα της απόλυτης έγκρισης ή απόρριψης που υπήρχε κατά την αγωνιώδη και επεισοδιακή προηγούμενή τους επίσκεψη. Οι επόμενες ισόποσες δύο δόσεις των 2,8 δισ. ευρώ έχουν προγραμματισθεί για Φεβρουάριο και Μάρτιο

Η δόση του Ιανουαρίου θα τεθεί υπό την έγκριση του Eurogroup στις 21 του μηνός. Λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 14 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το Euroworking group, ενώ στις 16 του μηνός θα συνεδριάσει το ΔΝΤ για την εκταμίευση του 1,3 δισ. ευρώ, που αποτελεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη δόση του δανείου και βρισκόταν σε άμεση συνάρτηση με την επιτυχία του εγχειρήματος της επαναγοράς χρέους.

  

18,2 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα προκειμένου να εισπράξει μέχρι τον Μάρτιο τις τρεις δόσεις, συνολικού ύψους 18,2 δισ. ευρώ, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα εξής:
- Δόση Ιανουαρίου: Κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου και αλλαγές στις τιμές του ρεύματος για τους πελάτες χαμηλής τάσης με βάση την πρόταση της ΡΑΕ.
- Δόση Φεβρουαρίου: Προσαρμογή του μεσοπρόθεσμου με πλαφόν τριετίας για τις δαπάνες των κρατικών τομέων.
- Δόση Μαρτίου: Να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στα υπουργεία και τους φορείς, με βάση το γνωστό σχέδιο αποχωρήσεων. Στον χώρο της υγείας να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι τιμές στα φάρμακα, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πίνακα όπου αναφέρεται το πού θα δοθούν τα χρήματα των δόσεων προβλέπονται αποπληρωμές βραχυπρόθεσμων τίτλων (εντόκων γραμματίων) 3,4 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο, προκειμένου να κλείσει η έκδοση των μηνιαίων γραμματίων που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση για να πληρώσει το ομόλογο της ΕΚΤ το περασμένο καλοκαίρι. Δεν προβλέπονται όμως άλλες αντίστοιχες πληρωμές μέχρι και το τέλος του 2014.

Πέραν αυτών στα βασικά προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται επίσης:

 

Δημόσιο

- Αποχωρήσεις 25.000 υπαλλήλων εντός του 2013 (6.250 ανά τρίμηνο).
- Επέκταση του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στη γενική κυβέρνηση έως το 2016.
- Μείωση του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου κατά 151 εκατ. ευρώ το 2013 και επιπλέον 34 εκατ. ευρώ το 2014, συμπεριλαμβανομένων των αποδοχών υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό και συμβούλων.
- Περιστολή του μισθολογικού κόστους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 75 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2013.

- Τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα εσόδων και θέσπιση διατάξεων με τις οποίες θα δίνονται αρμοδιότητες στη νέα γραμματεία.

- Προώθηση νόμου για τη δημιουργία ειδικής μονάδας με 100 ελεγκτές για τον έλεγχο μεγάλων φορολογουμένων και μονάδας με 50 ελεγκτές για τους πλούσιους αυτοαπασχολούμενους.

 

Συγκοινωνίες

- Τα εισιτήρια σε ΟΑΣΑ, ΟΣΕ και ΤραινΟΣΕ αυξάνονται τουλάχιστον κατά 25% τον Μάρτιο του 2013.
- Αύξηση τιμολογίων της ΔΕΗ στις αρχές του 2013 με εξαίρεση τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

 

Αποκρατικοποιήσεις

Αμεση αποκρατικοποίηση βασικών δημόσιων αγαθών (νερό, φυσικό αέριο λιγνίτης, κ.λπ.) και τήρηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης αρχής γενομένης από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Μέχρι το τέλος Μαρτίου το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει την προκήρυξη διαγωνισμών για την παραχώρηση ποσοστών σε εταιρείες όπως ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, η ΛΑΡΚΟ, τα ΕΛΤΑ, την πώληση ακινήτων όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης και την παραχώρηση υποδομών, μεταξύ των οποίων 37 περιφερειακών αεροδρομίων.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:08 - 07 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.