ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ: Δεν θα κόβουν αποδείξεις όσοι επαγγελματίες έχουν τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ

01:07 - 08 Ιαν 2013 | Οικονομία
ΥΠΟΙΚ: Δεν θα κόβουν αποδείξεις όσοι επαγγελματίες έχουν τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ
Μπορεί ο απαρχαιωμένος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων να καταργήθηκε, όμως το νερό όπως φαίνεται δεν έχει μπει στο αυλάκι. Με νέες διευκρυνίσεις... απαλλάσσονται οι ελέυθεροι επαγγελματίες που έχουν ακαθάριστα έσοδα κάτω των 10.000 ευρώ, όπως " ο εκπαιδευτής οδηγών αυτοκινήτων και ο επισκευαστής ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών"...

Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τα «ευρήματα» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 2011 οι ηλεκτρολόγοι, δηλώνουν 12700 ευρώ τον χρόνο και οι υδραυλικοί 10.470 ευρώ, ποσά που αν συνυπολογίσουμε φέτος την επιπλέον ύφεση, πιθανότητα να κατέλθουν κάτω των 10.000 ευρώ επομένως θα απαλλαχθούν από την έκδοση αποδείξεων!! Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες κουρείων και κομμωτήρια, δήλωσαν το 2011, μέσο εισόδημα περίπου 5500 ευρώ. Στα 6500 ευρώ διαμορφώθηκε το δηλωθέν εισόδημα των μπαρ, των αναψυκτηρίων και των κέντρων διασκέδασης, όπου έχει παρατηρηθεί εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για μία ακόμη αστοχία ολκής των στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς στην ουσία νομιμοποιεί τα εν λόγω επαγγέλματα για τη μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών. Βέβαια, το υπουργείο Οικονομικών, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου, έσπευσε να διαρεύσει ότι θα ακολουθήσει νέα διευκρινιστική ρύθμιση με την οποία θα καθίστανται σαφέστεροι οι όροι υποχρέωσης ή απαλλαγής τήρησης βιβλίων με πολλά από τα επαγγέλματα που τώρα φαίνεται να απαλάσσονται να εμπίπτουν στην υποχρέωση.

 Σύμφωνα με την εγκύκλιο απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων λιανικής μόνο τα φυσικά πρόσωπα, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν υπερέβησαν τις 10.000 ευρώ. Τα πρόσωπα αυτά που είναι υπόχρεα εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Φ.Α.Σ. έχουν όλες τις λοιπές υποχρεώσεις που τίθενται από τις διατάξεις του.

Εξαιρούνται από την απαλλαγή αυτή:

- Ο ασκών ελευθέριο επάγγελμα.

- Αυτός που πραγματοποιεί ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό άνω του 60% από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε άλλο υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών, σε πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α.

- Αυτός που εξάγει τα αγαθά του ανεξαρτήτως ποσοστού.

- Ο εκμεταλλευτής χώρου διαμονής η φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρου αισθητικής, γυμναστηρίου, χώρου στάθμευσης, και οι γιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων.

Στην απαλλαγή εμπίπτουν πλέον και τα φυσικά πρόσωπα που με τις προϊσχύουσες διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ. εξαιρούντο της απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων, εφόσον βέβαια τα έσοδά τους είναι κάτω των 10.000 ευρώ και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις. Τα πρόσωπα αυτά είναι:

- Ο υπόχρεος (πρώην επιτηδευματίας) που τηρούσε με τον ΚΒΣ πρόσθετο βιβλίο και με τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. δεν έχει υποχρέωση να τηρεί τις πληροφορίες. Τέτοια πρόσωπα είναι ο εκπαιδευτής οδηγών αυτοκινήτων, ο επισκευαστής ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών, ο εκμεταλλευτής αποθηκευτικού χώρου, ο ασκών παραϊατρικό επάγγελμα κ.λπ.

- Ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση.

- Ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή μη.

Όπως τονίζεται, στους μη υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών περιλαμβάνονται φυσικά πρόσωπα (με εξαίρεση αυτούς που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα κατονομαζόμενο στην παράγραφο 1 του 48 του ν. 2238/1994, όπως γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί κ.λπ.) και υπό τις ακόλουθες αθροιστικά προϋποθέσεις:

- Η ευκαιριακή άσκηση παρεπόμενης δραστηριότητας, πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών. Ως ευκαιριακή παρεπόμενη δραστηριότητα χαρακτηρίζεται η δραστηριότητα που ασκείται όχι κατά σύστημα και αποδεικνύεται από πραγματικά γεγονότα, τα οποία κρίνονται από τον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ.

Τέτοια πραγματικά γεγονότα αποτελούν ιδίως η συνέχεια ή μη της άσκησης της δραστηριότητας αυτής, η ύπαρξη ιδιαίτερης επαγγελματικής εγκατάστασης, η ύπαρξη ιδιαίτερου εξοπλισμού και μηχανικών μέσων για την παροχή των υπηρεσιών αυτών και γενικότερα εάν η παροχή των υπηρεσιών αυτών έχει τα χαρακτηριστικά της οργανωμένης επιχείρησης.

- Ο αντισυμβαλλόμενος προς στον οποίο παρέχεται η υπηρεσία ή πωλούνται τα αγαθά πρέπει να είναι πρόσωπο που έχει υποχρέωση να εκδίδει στοιχείο προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. για τις πράξεις αυτές, δηλαδή πρόσωπο υπόχρεο του Κ.Φ.Α.Σ. ή πρόσωπο της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Κώδικα αυτού. Αυτός που έστω και ευκαιριακά παρέχει υπηρεσίες ή πωλεί αγαθά σε ιδιώτες είναι υπόχρεος του Κ.Φ.Α.Σ

Ο χαρακτηρισμός του πιο πάνω προσώπου ως μη υπόχρεου για τις εν λόγω ευκαιριακές πράξεις δεν συναρτάται από το ύψος της αμοιβής του ή από την αξία των πωλούμενων αγαθών. Ο χαρακτηρισμός προσώπου ως μη υπόχρεου, δεν καταλαμβάνει το φυσικό πρόσωπο που ήδη είναι υπόχρεο εφαρμογής του Κ.Φ.Α.Σ. και παράλληλα ευκαιριακά παρέχει άλλες υπηρεσίες ή πωλεί άλλα αγαθά.

Αλλά πρόσωπα μη υπόχρεα εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Φ.Α.Σ. είναι:

- Ο αγρότης του κανονικού καθεστώτος συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προαιρετικά επέλεξαν το καθεστώς αυτό και αυτός που πωλεί τα αγαθά του στη λαϊκή αγορά και μόνο για την πώληση αυτή

- Ο συγγραφέας και ο εισηγητής δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος ή συνταξιούχος, εφόσον βέβαια δεν είναι υπόχρεος εφαρμογής του Κ.Φ.Α.Σ. για άλλη δραστηριότητα.

Νέοι υπόχρεοι εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης είναι:

α) Το φυσικό πρόσωπο που συστηματικά παρέχει υπηρεσίες στο Δημόσιο, ή σε Ν.Π.Δ.Δ και δεν θεωρείται ότι ασκεί δραστηριότητα υπαγόμενη στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

β) Το φυσικό πρόσωπο που συνδέεται με σχέση μίσθωσης έργου με φορέα εκτέλεσης ερευνητικού έργου το οποίο χρηματοδοτείται ή επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

γ) Οι παραπάνω αναφερόμενοι αγρότες. Τα παραπάνω πρόσωπα που από 1/1/2013 είναι υπόχρεα, για πρώτη φορά, εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Φ.Α.Σ. πρέπει κατ' αρχήν να υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών. Για τη διευκόλυνση των υπόχρεων αυτών η δήλωση έναρξης εργασιών στο τμήμα μητρώου μπορεί να υποβληθεί εμπρόθεσμα μέχρι τον χρόνο έκδοσης του πρώτου φορολογικού στοιχείου προς τον αντισυμβαλλόμενο και όχι πέραν του χρόνου υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:30 - 08 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.