ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΑΙΠΕΔ: Ιδιωτικοποίηση «κατά μόνας» σε μεγάλα λιμάνια & αεροδρόμια- προβληματισμός για ΟΛΠ-ΔΕΠΑ

01:05 - 16 Ιαν 2013 | Οικονομία
ΤΑΙΠΕΔ: Ιδιωτικοποίηση «κατά μόνας» σε μεγάλα λιμάνια & αεροδρόμια- προβληματισμός για ΟΛΠ-ΔΕΠΑ
Τα μεγάλα λιμάνια και τα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας θα ιδιωτικοποιηθούν ξεχωριστές μονάδες, ενώ ομαδοποίηση θα υπάρξει μόνο για τα μικρά περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια, σύμφωνα με απόφαση, που έλαβαν σε συνάντησή τους ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τάκη Αθανασόπουλο.

Ειδικότερα για τον ΟΛΠ, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την Cosco, εκφράστηκε προβληματισμός για το αν θα πρέπει να αναζητηθεί κι άλλη εταιρία, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μονοπωλίου στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας κι από τα σπουδαιότερα της Μεσογείου. Ως  χρόνος έναρξης των διαδικασιών προσδιορίζεται το καλοκαίρι.
Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα πρέπει να προχωρήσουν 11 έργα, ενώ ειδικά μέσα στο α΄ τρίμηνο πρέπει να υλοποιηθεί, βοηθούσης και της συγκυρίας η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ, όπου βέβαια υπάρχουν αντικρουόμενα γεωστρατηγικά συμφέροντα Ρωσίας - ΗΠΑ. Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να έχουν ολοκληρωθεί εντός του α' τριμήνου οι διαδικασίες σχετικά με τους διαγωνισμούς για ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, και τις εκτάσεις στην Αφάντου Ρόδου και την Κασσιόπη Κέρκυρας. Μετά θα ακολουθήσουν ΟΛΠ,ΟΛΘ, Αεροδρόμια
Στο ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι ο στόχος των εσόδων 2,5 δισ. ευρώ για το 2013 θα μπορούσε να καλυφθεί εφόσον συνυπολιγισοτύν τα έσοδα από το IBC (81 εκατ. ευρώ), τα Κρατικά Λαχεία (190 εκατ. ευρώ), τον ΟΠΑΠ (υπάρχει εκτίμηση για 800 εκατ. ευρώ) και την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ όπου ακούγονται ποσά ακόμη και πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου 3 η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προβεί σε περικοπές δημοσίων δαπανών ίσες με το 50% του ποσού δεν εισπράχθηκε.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:26 - 16 Ιαν 2013

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.