ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: «Πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% για το 2013»

13:32 - 17 Ιαν 2013 | Οικονομία
Στουρνάρας: «Πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% για το 2013»
Ασισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και ανάκαμψη των δεικτών μέσα στο 2013 εμφανίζεται ο υπουργός Οικονονομικών, Γιάννης Στουρνάρας σε δύο συνεντεύξεις του στο Reuters και τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία μπορεί ως το τέλος του έτους να ξεπεράσει την ύφεση και το 2014 να είναι το έτος κατά το οποίο θα αρχίσει να αυξάνεται σταθερά το εγχώριο ΑΕΠ, διατυπώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στις δύο συνεντεύξεις του.

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει στο Reuters ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αντισταθεί στις πιέσεις που της ασκούνται για να βάλει φρένο στις μεταρρυθμίσεις, μέσα σε ένα έτος που θα αποβεί κρίσιμο για να αποφύγει τη χρεωκοπία. Mε τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας να αρχίζουν να επαινούν τις προσπάθειές της να βγει από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών και κάποιους οικονομικούς δείκτες να δίνουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική σκληρής λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον Στουρνάρα, τον τεχνοκράτη οικονομολόγο που επιστράτευσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου, υπάρχουν σημάδια ότι η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση χρέους που ταλανίζει την ευρωζώνη εδώ και τρία χρόνια.


Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από τις προβλέψεις της τρόικας

Ο κ. Στουρνάρας εκφράζει και στις δύο συνεντεύξεις την ελπίδα, ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα να μην περιοριστεί στις προβλέψεις του προγράμματος, αλλά να υπάρξει ένα κέρδος της τάξης του 0,4%. Επισημαίνει ότι ήδη φαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, καθώς, όπως λέει, αυξάνονται και πάλι οι τραπεζικές καταθέσεις, οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν, επανέρχεται η εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις, αυξάνονται οι εξαγωγές και ανακτάται η ανταγωνιστικότητα.
Οι καταθέσεις αρχίζουν να επιστρέφουν στις τράπεζες, οι τιμές των κρατικών ομολόγων ανεβαίνουν και ο προϋπολογισμός θα κλείσει το 2013 με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ - ένα αποτέλεσμα καλύτερο από τις προβλέψεις της τρόικας που χρηματοδοτεί η χώρα, παρά τη συνεχιζόμενη, βαθιά ύφεση. "Αυτό που μετράει είναι το πρωτογενές (έλλειμμα). Με το πρωτογενές πια κρινόμαστε... Η τρόικα έχει βάλει μηδέν. Εμείς θεωρούμε ότι θα πάμε κάπως καλύτερα", είπε ο Στουρνάρας.
"Από τη στιγμή που η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε είναι μεγάλη η πιθανότητα οι εταίροι μας να μειώσουν κι άλλο το χρέος μας", συμπλήρωσε.

Η ευρωζώνη επέκτεινε πέρυσι το Νοέμβριο τις λήξεις των δανείων διάσωσης της Ελλάδας και μείωσε το επιτόκιό τους για να βοηθήσει τη χώρα να μειώσει το έλλειμμά της στο 124% του ΑΕΠ το 2020, από εκτιμώμενο ύψος 173% του ΑΕΠ φέτος.

 

Περικοπή χρέους στην περίπτωση επιτυχίας των δημοσιονομικών στόχων

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Εurogroup, μπορεί να ακολουθήσουν περισσότερα μέτρα περικοπής χρέους εάν η χώρα πετύχει τους stournaras170113δημοσιονομικούς της στόχους για το 2013.
Ο Στουρνάρας απέκλεισε πάντως ότι οποιαδήποτε νέα μείωση χρέους θα μπορούσε να γίνει μέσω νέας επαναγοράς ομολόγων, όπως συνέβη το Δεκέμβριο. Δήλωσε ακόμα ότι δεν έχει γίνει απολύτως καμία συζήτηση με τους εταίρους για περικοπή του χρέους στην κατοχή των επίσημων, κρατικών δανειστών (OSI). Νέα μείωση χρέους θα μπορούσε να γίνει με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, είπε.

 

Η ανεργία είναι το μεγάλο αγκάθι

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η ανεργία θα πάρει περισσότερο χρόνο για να μειωθεί, μετά την ανάκαμψη της οικονομίας η οποία αναμένεται στα τέλη του 2013. Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,5% φέτος, το έκτο συνεχόμενο έτος ύφεσης.
"Η ανεργία είναι το μεγάλο μας αγκάθι", είπε. "Υπάρχει μια υστέρηση εδώ μεταξύ αύξησης του ΑΕΠ και μείωσης της ανεργίας και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο οικονομικό αλλά και κοινωνικό".

 

Οι πολίτες πρέπει να δείξουν υπομονή

Κουρασμένοι από επανειλημμένες φοροαυξήσεις και μισθολογικές περικοπές, οι πολίτες έχουν κατέβει στους δρόμους σε συχνά βίαιες διαδηλώσεις και αποδίδουν στους πολιτικούς την ευθύνη για την κρίση. Οι πολίτες πρέπει όμως να δείξουν υπομονή και αλληλεγγύη για ακόμη ένα χρόνο, είπε ο Στουρνάρας.
"Βρισκόμαστε σε μια τεράστια κρίση, δεν έχουμε απομακρυνθεί ακόμα από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεωκοπίας", είπε. "Σαφώς πάμε καλύτερα αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αποφύγει εντελώς τον κίνδυνο. Το 2013 θα είναι το έτος εκείνο το οποίο θα χαρακτηρίσει κατά πόσο έχουμε αποφύγει εντελώς τον κίνδυνο".

 

Έσοδα 2-6 δισεκ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις

Υπάρχουν και καλά νέα. Η Ελλάδα αναμένει να πετύχει το φετινό στόχο για έσοδα 2,6 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Το ενδιαφέρον για τις κρατικές επιχειρήσεις προς πώληση, ιδιαίτερα τη ΔΕΠΑ και τον ΟΠΑΠ έρχεται κυρίως από τη Ρωσία και την Κίνα, είπε ο Στουρνάρας.
Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα βαίνει προς ολοκλήρωση μετά από κύμα συγχωνεύσεων και ίσως μη χρειαστούν όλα τα 50 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο μνημόνιο γι' αυτόν το σκοπό.
"Δεν έχει ληφθεί υπόψη η συνέργεια Εθνικής-Eurobank, δεν έχει ληφθεί υπόψη η συνέργεια Εμπορικής-Alpha. Δεν έχει ληφθεί υπόψη η συνέργεια Πειραιώς, Αγροτικής και Γενικής", είπε ο Στουρνάρας.
Πιο δύσκολο είναι να μπορέσουν να μείνουν οι διασωθείσες τράπεζες υπό ιδιωτικό έλεγχο, καθώς οι επενδυτές φαίνονται επιφυλακτικοί για να καλυφθεί ο στόχος του 10% συμμετοχής τους στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα αποτρέψουν την κρατικοποίησή τους.
Ο Στουρνάρας είπε, πάντως, ότι το κράτος δεν επιθυμεί να διευθύνει κρατικοποιημένες τράπεζες. Εάν χρειαστεί θα τις αναλάβει, αλλά μόνο για να τις εποπτεύει και όχι για να ασκεί διοίκηση, είπε. "Αν η κρίση μας έδειξε κάτι, ήταν η ελλιπής εποπτεία", είπε ο Στουρνάρας, που διετέλεσε επικεφαλής της Εμπορικής Τράπεζας.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει χάσει αρκετούς βουλευτές από την αρχή της θητείας του αλλά ο Στουρνάρας απέρριψε οποιεσδήποτε ανησυχίες ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποκύψει σε πιέσεις, λέγοντας ότι ο Σαμαράς και οι εταίροι του τη στηρίζουν πλήρως.

 

Δεν χρειάζεται να υπολογίζω το πολιτικό κόστος

Όσον αφορά τον ίδιο, είπε ότι ως τεχνοκράτης, δε χρειάζεται να υπολογίζει πολιτικό κόστος. "Ίσως σε περιόδους κρίσης το να είσαι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός να είναι καλύτερο".
"Αυτήν τη στιγμή και τα ΜΜΕ, κοινωνικές ομάδες, επαγγελματικές ομάδες, ομάδες συμφερόντων ακόμα και βουλευτές με πιέζουν για ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: Να μην κλείσουν οι ΔΟΥ, να χαμηλώσω το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, να αρχίσω να χαλαρώνω το πρόγραμμα".
"Κάτι που χτίσαμε με αίμα και ιδρώτα έξι μήνες τώρα, δεν πρόκειται να είμαι εγώ αυτός που θα το καταστρέψει... την αξιοπιστία, όσο δύσκολα τη χτίζεις τόσο εύκολα τη χάνεις".

 

Πραγματική οικονομική ένωση στην ευρωζώνη ζητά ο κ. Στουρνάρας

Τέλος, αναφερόμενος στην προοπτική της Ευρωζώνης, ο Γιάννης Στουρνάρας κάνει λόγο στην Handelsblatt για ανάγκη οικονομικής ολοκλήρωσης και δημιουργίας μιας πραγματικής οικονομικής ένωσης και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν αποκλείει την έκδοση ευρωομολόγων, «στο τέλος αυτού του δρόμου». Διαβεβαιώνει ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Δεχόμενος τα συγχαρητήρια του συντάκτη της εφημερίδας για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι τα συγχαρητήρια ανήκουν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, όπως λέει, φρόντισε ώστε να συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί. «Μόνος δεν θα τα είχα καταφέρει», δηλώνει και σε σχόλιο ότι έχει την πιο άχαρη δουλειά στην Ελλάδα, απαντά χαριτολογώντας: «Όχι, στον κόσμο!».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.