ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πωλητήριο στη ΔΕΗ, εντός του 2013 - Ενδιαφέρον Sintez για ΔΕΠΑ

14:06 - 18 Ιαν 2013 | Οικονομία
Πωλητήριο στη ΔΕΗ, εντός του 2013 - Ενδιαφέρον Sintez για ΔΕΠΑ
Την καυτή πατάτα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ πιάνει η κυβέρνηση, αφού το ΤΑΙΠΕΔ στις επόμενες συνεδριάσεις του πρόκειται να λάβει τη σχετική απόφαση, ως προς τον τρόπο και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί Τα σενάρια που παίζουν είναι δύο: Ή η πώληση μονάδων, ή η μείωση περαιτέρω της συμμετοχής του Δημοσίου,σε επίπεδα κάτω του 30% και η παραχώρηση του management. Τόσο το ένα σενάριο, όσο και το άλλο αναμένεται να τύχουν μεγάλων αντιδράσεων από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της επιχείρησης, αν και το θέμα, έχει χειριστεί κατά το παρελθόν ο πρώην διοικητής της ΔΕΗ και νυν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τ. Αθανασόπουλος.

 

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει να πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα πραγματικά έχει αλλάξει σελίδα και πως θα προχωρήσει ακόμα και σε αποκρατικοποιήσεις που μέχρι πρότινος θεωρούνταν... ταμπού, κυρίως από τα συνδικάτα.

Στο μεταξύ, το Βερολίνο αποδίδει τον βραδύ ρυθμό των αποκρατικοποιήσεων στην "πολιτική αβεβαιότητα" που επικρατούσε στην Ελλαδα το 2012.

Σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προς το κοινοβούλιο της χώρας (Bundestag) και το οποιο έχει στη διάθεσή του ο όμιλος ΜΜΕ WAZ, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης κρατικής περιουσίας στην Ελλάδα για την οποία έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση έναντι των δανειστών της. «από την οπτική γωνία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τα αποτελέσματα των μέτρων για τις ιδιωτικοποιήσεις εμφανίζονται μέχρι τώρα απογοητευτικά».

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle η γερμανική κυβέρνηση επικαλείται στο εν λόγω έγγραφο στοιχεία της Κομισιόν, σύμφωνα με τα οποία δεν επετεύχθη ο στόχος της είσπραξης των 15 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2012, παρά μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το έγγραφο, για φέτος ο στόχος είναι 2,6 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2016 αναμένονται συνολικά εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ αντί των 50 δισ. που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο για μέχρι το τέλος του 2015.

 

"Φταίει" η πολιτική αβεβαιότητα του 2012

Μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να αποδίδει τον βραδύ ρυθμό των αποκρατικοποιήσεων στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατούσε στην Ελλάδα την περασμένη χρονιά και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης, οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν εμφανίζονται να ενδιαφέρονται να ενδιαφέρονται να αγοράσουν επιχειρήσεις από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας.

Ωστόσο, διευκρινίζεται στο έγγραφο-απάντηση προς την Bundestag, ότι η Deutsche Telekom αύξησε τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ κατά 10%.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα την χρονιά που πέρασε και τα προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος περικοπών και μεταρρυθμίσεων είναι σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, «ένας πολύ σημαντικός παράγοντας» για την αρνητικότερη –από ό,τι αναμενόταν- ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2013.

 

ΔΕΠΑ

«Η Sintez θα μελετήσει περαιτέρω τα περιουσιακά στοιχεία των εταιριών πριν υποβάλλει μια ολοκληρωμένη δεσμευτική προσφορά» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Σημειώνεται ότι οι πέντε φορείς, που είχαν υποβάλει ενδεικτικές προσφορές για την αποκρατικοποίηση του Ομίλου ΔΕΠΑ, προχωρούν στην τελική φάση του διαγωνισμού, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα, οι πέντε φορείς που υπέβαλαν ενδεικτικές προσφορές και προχωρούν στην τελική φάση, είναι οι Gazprom (για ΔΕΠΑ), Μ&Μ GasCo (για ΔΕΠΑ), Negusneft (Sintez Group) (για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ), PPF & ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (για ΔΕΣΦΑ) και Socar (για ΔΕΣΦΑ).

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 14:28 - 18 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.