ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Αξιόπιστα τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία του 2009

19:42 - 23 Ιαν 2013 | Οικονομία
«Τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία του 2009 είναι αξιόπιστα» διαμήνυσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για φορολογικά θέματα, A. Semeta, αναφερθείσα στις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος το 2009.

Παράλληλα, η A. Semeta, απέφυγε να σχολιάσει την άσκηση ποινικής δίωξης στον επικεφαλή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Α. Γεωργίου, εκ μέρους των Οικονομικών Εισαγγελέων.

«Τα στατιστικά στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί από την ελληνική στατιστική αρχή το 2009 είναι αξιόπιστα και συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες, που ακολουθούν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.» διαμήνυσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

 

Γεωργίου

Αντιμέτωπος με ποινική δίωξη θα βρεθεί ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, κατηγορούμενος ότι διόγκωσε τεχνικά το έλλειμμα για να κάνει την κρίση χρέους να φαίνεται χειρότερη από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα, είπε την Τρίτη δικαστική πηγή. Ο κ. Γεωργίου έχει στο παρελθόν επανειλημμένα αρνηθεί ότι διέπραξε οποιαδήποτε παρατυπία. Η Eurostat τον υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι το έλλειμμα υπολογίστηκε σύμφωνα με τους κανόνες της. Παρόλ' αυτά, οι εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος ζήτησαν να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Γεωργίου και άλλων δύο στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς προέκυψαν στοιχεία ότι παραποιήθηκαν τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2009, είπε ο αξιωματούχος από το δικαστικό χώρο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η υπόθεση ξεκίνησε από καταγγελίες απολυμένου υπαλλήλου της ΕΛΣΤΑΤ ότι ο κ. Γεωργίου διόγκωσε το έλλειμμα ως μέρος συνωμοσίας που εξυφάνθηκε από τη Γερμανία για να δικαιολογηθούν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που συνοδεύουν την οικονομική διάσωση της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η δίωξη αφορά ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου καθώς επίσης και παράβαση καθήκοντος κατά εξακολούθηση.

 

Ο Γεωργίου δεν ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει, αλλά σε παλιότερες δηλώσεις έχει πει ότι είναι πρωτοφανές να ανακρίνονται στατιστικολόγοι για στοιχεία που έχουν συλλέξει σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κανόνες. Η κίνηση του εισαγγελέα ανοίγει εκ νέου την πολιτική διαμάχη για το κατά πόσο τα αναληθή δημοσιονομικά στοιχεία ήταν αυτά που οδήγησαν στο να χαθεί η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα στα τέλη του 2009, πριν αναλάβει ο κ. Γεωργίου, με αποτέλεσμα η Αθήνα να αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από την τρόικα.
Οι συχνές αναθεωρήσεις αναξιόπιστων δημοσιονομικών στοιχείων θεωρούνται ως ένας από τους λόγους της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και ο Γεωργίου, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, διορίστηκε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για να βελτιώσει τη λειτουργία και τα στοιχεία της. Το Νοέμβριο του 2010, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε σε πάνω από 15% του ΑΕΠ από 13,6%. Οι δικαστικές αρχές αναμένεται να ασκήσουν επίσημα τη δίωξη σε βάρος του κ. Γεωργίου τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, πριν τη διενέργεια δίκης θα ακολουθήσει περαιτέρω έρευνα. Εάν καταδικαστεί για παράβαση καθήκοντος -κατηγορία που αποδίδεται συνήθως σε όσους υπεξαιρούν ή καταχράζονται δημόσια περιουσία-, ο κ. Γεωργίου θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με τουλάχιστον πενταετή κάθειρξη.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:42 - 23 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.