ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν υποβάλει δήλωση ΦΠΑ μία στις πέντε επιχειρήσεις

01:04 - 24 Ιαν 2013 | Οικονομία
Δεν υποβάλει δήλωση ΦΠΑ μία στις πέντε επιχειρήσεις
Μία στις πέντε επιχειρήσεις δεν υποβάλει δήλωση ΦΠΑ την ώρα που ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αδυνατεί να εισπράξει τα πρόστιμα που επιβάλλει και τα πλαστά τιμολόγια έχουν κατακλύσει την αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε λόγω της έκδοσης πλαστών/εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβάινει στο δεκάμηνο του 2012 τα 91 εκατ.ευρώ, ενώ το ποσό ΦΠΑ που εξέπεσε και δεν εισπράχθηκε, λόγω της λήψης πλαστών/εικονικών φορολογικών στοιχείων, προσέγγισε τα 55 εκατ.ευρώ ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες από ΦΠΑ σε 146 εκατ. ευρώ. Τα ανωτέρω στοιχεία περιλαμβάνονται σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει για την εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών τιμολογίων ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάρις Μουτσινάς και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη. Όπως ενημερώνει ο κ. Μαυραγάνης, στο στάδιο της επεξεργασίας βρίσκονται ήδη οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων των φορολογικών στοιχείων και των αποδείξεων που εκδίδονται με τη χρήση ταμειακών μηχανών, σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

 

ΓΓΠΣ

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ, ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υπέβαλλε πέρυσι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και δεν απέδωσε στο δημόσιο το φόρο που αναλογεί. Ειδικότερα, το 2012 έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 5.319.711 δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ υποβλήθηκαν εμπόθεσμα 4.140.911 δηλώσεις. Από τις 1.161.494 δηλώσεις που δεν υποβλήθηκαν και μετά από ειδοποίηση της ΓΓΠΣ υποβλήθηκαν μόλις ...73.628 δηλώσεις. Παράλληλα το διενεργήθησαν 21.057 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ, βεβαιώθηκαν 434 εκατ. ευρώ φόροι και πρόστιμα.και εισπράχθηκαν 93 εκατ. ευρώ (ποσοστό 21,52%).

Πέραν αυτών το ίδιο διάστημα ελέγχθησαν 444 μεγάλες επιχειρήσεις με το ύψος των φόρων που βεβαιώθηκαν να προσεγγίζει τα 188 εκατ. ευρώ και τις εισπράξεις να μην υπερβαίνουν τα 91 εκατ. ευρώ (ποσοστό 48,4%). Παράλληλα ολοκληρώθηκαν 495 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, οι οποίοι ενίσχυσαν τα δημόσια ταμεία με 17,4 εκατ. ευρώ από τα 2,2 εκατ. που βεβαιώθηκαν αρχικά (ποσοστό 78,4%).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.