ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τρεις... δόσεις το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο

01:05 - 24 Ιαν 2013 | Οικονομία
Σε τρεις... δόσεις το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο
Με τρία, και όχι με ένα, νομοσχέδια θα εισαχθεί το νέο φορολογικό σύστημα, με την κυβέρνηση να έχει θέσει ως χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης αυτών των ενεργειών μέχρι την άνοιξη.

Τα νομοσχέδια αυτά θα χωρίσουν τις αλλαγές σε τρεις κατηγορίες:

Η πρώτη θα αφορά τον Κώδικα φορολογίας εισοδήματος, η δεύτερη την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η τρίτη τα ακίνητα.

Και τα τρία νομοσχέδια θα κατατεθούν διαφορετικά στη Βουλή προς ψήφιση, με την κυβέρνηση ήδη να έχει ξεκινήσει όλες τις εσωτερικές διεργασίες ώστε να μην υπάρξουν διαρροές, καθώς με αυτά κλείνουν οι εκκρεμότητες έχουν απομείνει στο θέμα της φορολογίας εναρμονίζοντας συστάσεις της τρόικας και χρόνιες ανάγκες εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος.

Ήδη, από χτες συστάθηκε η επιτροπή που θα διαβουλευθεί με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς με στόχο τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Τα μέλη της Επιτροπής θα είναι: Γεώργιος Μαυραγάνης, Χάρης Θεοχάρης, Νίκος Καραβίτης, Απόστολος Ρεφένες, Γιώργος Κριτσέλης, Χάρης Κυριαζής, Θεόδωρος Βάρδας, Γρηγόρης Ταπεινός, Γιάννης Φασούλας, Γιάννης Σταυρόπουλος, Στυλιανός Πέτσας, Σοφία Ρίτσου, Γεωργία Μπέη, Στυλιανός Κουτνατζής.

Πιο αναλυτικά, το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στην απλοποίηση του Κώδικα φορολογίας εισοδήματος, αλλάζοντας τις προθεσμίες υποβολής και διαδικαστικά θέματα, ενώ στόχος είναι να επασχεδιαστεί ο τρόπος φορολόγησης των πηγών εισοδήματος.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά στην αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή και τα κρούσματα διαφθοράς. Η βασικότερη διάταξη θα έχει να κάνει με την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών η πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών και τη μείωση του ορίου πάνω από το οποίο απαιτείται η χρήση τους στα 500 ευρώ.

Το τρίτο νομοσχέδιο θα αφορά στην φορολόγηση των ακινήτων. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλοι οι φόροι ακινήτων σε έναν, ενώ θα προβλέπει και την απλοποίηση των διατάξεων για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, αλλά και επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Η επιβολή του ενιαίου φόρου προτείνεται να είναι κλιμακωτή, με συντελεστές που θα ξεκινούν από το 0,1% για αξία ακινήτων πάνω από 100.000 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται η αφορολόγητη βάση να περιορισθεί ακόμη και στις 50.000 ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:35 - 24 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.