ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποφάσεις για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ στο φόντο του πόκερ των αγωγών

15:13 - 24 Ιαν 2013 | Οικονομία
Αποφάσεις για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ στο φόντο του πόκερ των αγωγών
Στο φόντο των εξελίξεων στο παιχνίδι των αγωγών φυσικού αερίου, συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για να εγκρίνει τη σύμβαση πώλησης της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και της διαχειρίστριας εταιρείας (ΔΕΣΦΑ), ο καθώς και τους τελικούς όροι του σχετικού διαγωνισμού.

Η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα εν μέσω έντονου παρασκηνίου με πρωταγωνιστές τους Ρωσικούς Ομίλους Negusneft (Sintez) και Gazprom, αλλά και την αμερικανική πλευρά, που δεν επιθυμεί ρωσικό έλεγχο στις ενεργειακές υποδομές της χώρας. και τις πιέσεις που φέρεται να ασκεί η αμερικανική πλευρά. Η Sintez του Λεονίντ Λεμπέντεφ φαίνεται να προσφέρει περί το 1,9 δισ. ευρώ, ενώ αυτές τις ημέρες κυκλοφορούν πληροφορίες στον ρωσικό τύπο σύμφωνα με τις οποίες σε αντίστοιχο ύψος κινείται και η Gazprom.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν, επίσης, περάσει η Socar από το Αζερμπαϊτζάν, η M&M Gaz (η κοινή εταιρεία των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου) και η ΓΕΚ Τέρνα με τον τσεχικό όμιλο PPF που ενδιαφέρονται μόνο για τον ΔΕΣΦΑ.

Το ελληνικό δημόσιο έχει διορίσει τις UBS, Rothschild και Alpha Bank οικονομικούς συμβούλους και το Νομικό Γραφείο Κουταλίδη και Clifford Chance νομικούς συμβούλους προκειμένου να βοηθήσουν στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

 

Κινητικότητα στον South Stream στη Σερβία

Οι εξελίξεις στη ΔΕΠΑ συνδέονται άμεσα με το εξελισσόμενο πόκερ στους αγωγούς, που φιλοδοξούν να διαμορφώσουν διαύλους φυσικού αερίου από τα Βαλκάνια προς την ΕΕ. Ήδη ο ελληνικού ενδιαφέροντος TAP, που αποτελεί εναλλακτική του Νότιου Διαδρόμου κλείνει τη μία εκκρεμότητα μετά την άλλη, ώστε να διεκδικήσει τη μεταφορά αζέρικου αερίου από την Κασπία. Αντίστοιχα κι ο Nabucco συνήψε προκαταρκτική συμφωνία με τους διαχειριστές του κοιτάσματος SDII από την Κασπία. Και οι δύο αυτοί αγωγοί, προς στιγμήν, είναι εκτός ρωσικής επιρροής. Στον αντίποδα οι Ρώσοι με τον South Stream κινούνται ενεργά, ώστε να προλάβουν το άνοιγμα του εκτός δικού τους ελέγχου Νοτίου Διαδρόμου. Έτσι, ειδικό νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream εθνικού συμφέροντος για τη Σερβία, θα υιοθετηθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Φυσικών Πόρων, Μεταλλείων και Χωροταξίας Μίλαν Μπάσεβιτς στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούνγκ".

Σύμφωνα με τον Σέρβο υπουργό, το Βελιγράδι είναι έτοιμο ναξεκινήσει την κατασκευή του έργου.

Έπειτα από την υιοθέτησή του από την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο θα σταλεί στη Βουλή για έγκριση στην επόμενη συνεδρίασή της, διευκρίνισε ο κ. Μπάσεβιτς.

Αναφερόμενος στο χωροταξικό σχέδιο του αγωγού South Stream, το οποίο εγκρίθηκε από τη σερβική κυβέρνηση, ο κ. Μπάσεβιτς σημείωσε ότι αυτό ολοκληρώθηκε από τα στελέχη του υπουργείου Ορυχείων, σε διάστημα μικρότερο των 100 ημερών.

Ο κ. Μπάσεβιτς υπογράμμισε πως με το νομοσχέδιο θα διευκολυνθεί η κατασκευή του αγωγού και πρόσθεσε ότι έχουν εξασφαλιστεί από τη σερβική πλευρά οι τραπεζικές εγγυήσεις και η χρηματοδότηση του έργου για το 2013.

Η Σερβία θα λάβει τέλη διαμετακόμισης που θα κυμαίνονται από 500 έως 600 εκατομμύρια ευρώ, όταν ο αγωγός τεθεί σε λειτουργία.

Ο αγωγός South Stream, του οποίου το κόστος υπολογίζεται σε 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να μεταφέρει – σε ετήσια βάση –63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

 

Οι άλλες αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ

Το Ταμείο αναμένεται επίσης να εγκρίνει σήμερα τη σύμβαση για την παραχώρηση του ακινήτου (490 στρεμμάτων) στην Κασσιόπη Κέρκυρας στον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο NCH Capital, το μοναδικό που κατέθεσε προσφορά, καθώς και τις τροποποιήσεις στο διαγωνισμό για την έκταση στην Αφάντου Ρόδου (συνολικής επιφάνειας περίπου 1.858.000 τμ), το οποίο διεκδικούν η κυπριακών συμφερόντων Ατλάντικα Ελλάς, η Lamda Development του ομίλου Λάτση, η London & Regional Properties (ένας από τους τρεις διεκδικητές του Ελληνικού), η βρετανική Minoan Group που προωθεί τουριστική επένδυση στην Κρήτη, η NCH Capital και η ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωσταντακόπουλου.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:21 - 24 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.