ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαρδούβελης (Eurobank): Από το τέλος του ’14 η σταθεροποίηση της οικονομίας - Mασουράκης (Alpha): Για τους φορολογικούς συντελεστές έφυγε το Κατάρ από το Ελληνικό

02:58 - 25 Ιαν 2013 | Οικονομία
Στο τέλος του 2014 θα έρθει η σταθεροποίηση της οικονομίας, αλλά μία χαμηλότερη αφετηρία. Αυτό είπε ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Εurobank Καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σε εκδηλωση του ΙΟΒΕ. Επισήμανε ότι η ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία τα τελευταία έξι χρόνια δεν θα αρθεί από τον τράπεζες, αλλά από την πραγματοποίηση επενδύσεων και εκτίμησε ότι στο τέλος του 2014 θα επιτευχθεί σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα ξεκινήσουμε από ένα χαμηλότερο επίπεδο όσον αφορά τους οικονομικούς δείκτες που συνδέονται με τη προσφορά και τη ζήτηση.

 

Ο Μιχάλης Μασουράκης, Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Μελετών Alpha Bank, ανέφερε ότι o τουρισμός μπορεί κάλλιστα να αναδειχθεί σε κλάδο στρατηγικής σημασίας και να παίξει το ρόλο της ατμομηχανής που οδηγεί το τρένο της εθνικής οικονομίας προς τα εμπρός. Η άμεση και έμμεση επίδραση του τουρισμού στην οικονομία, μετά την έξοδο από την κρίση, μπορεί να επανέλθει στο 17% του ΑΕΠ που ήταν το 2000, από 15% του ΑΕΠ που είναι περίπου σήμερα. Αυτό δεν είναι, όμως, αρκετό. Για να αυξηθεί η συμμετοχή του τουρισμού στην οικονομία στα επόμενα χρόνια και να αναδειχθεί ο τουρισμός σε κυρίαρχο στόχο του αναπτυξιακού προτύπου, θα πρέπει αφενός οι τοπικές κοινωνίες να συστρατευθούν στην επιδίωξη, και να εναρμονισθούν με τις ανάγκες, ενός πιο εξωστρεφούς τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της οικονομίας, και αφετέρου το κέντρο να αλλάξει φιλοσοφία παραγωγής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος, ανέφερε ο κ.Μασουράκης.

 

Κατάρ

Ως προς το θέμα της αποχώρησης του Κατάρ από τον διαγωνισμό του Ελληνικού, ο κ. Μασουράκης, είπε "ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει. "Απ΄ό,τι πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ξένος επενδυτής ζητούσε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης, και αλλαγές στους όρους χρήσης ώστε να ενισχυθεί η απόδοση της επένδυσης (να μεταφερθούν στον χώρο μακροχρόνιοι εκμισθωτές των κτηρίων όπως π.χ. υπουργεία, να υπάρχει η δυνατότητα πώλησης μέχρι και του 100% της δομημένης επιφάνειας και όχι μόνο το 30% που θα κτισθεί με κατοικίες). Τέτοιου είδους, ενδεχομένως παράλογες, απαιτήσεις είναι ενδεικτικές της εντύπωσης που έχουν σχηματίσει οι επενδυτές για την Ελλάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.