ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά την άνοδο η πτώση για την αγορά ιχθυοτροφών

15:22 - 05 Φεβ 2013 | Οικονομία
Στον κλάδο των ιχθυοτροφών δραστηριοποιείται μικρός αριθμός επιχειρήσεων, οι περισσότερες των οποίων εντάσσονται στον παραγωγικό τομέα. Η συστηματική ενασχόληση εταιρειών με τις εισαγωγές και την παραγωγή ιχθυοτροφών οριοθετείται στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ουσιαστικά αναπτύχθηκε η ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα. Συστηματικές εισαγωγές πραγματοποιούν πλέον ελάχιστες επιχειρήσεις, καθώς και ορισμένες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες εισάγουν ιχθυοτροφές αποκλειστικά για την εκτροφή των ψαριών που αναπτύσσουν στις εγκαταστάσεις τους.

Τα παραπάνω επισημαίνονται στην κλαδική μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group Α.Ε και στην οποία διερευνάται η εξέλιξη της αγοράς ιχθυοτροφών.

 

Η ζήτηση των ιχθυοτροφών εξαρτάται άμεσα από την πορεία του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, δεδομένου ότι τα εξεταζόμενα προϊόντα προορίζονται σχεδόν αποκλειστικά για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ψαριών που εκτρέφονται στις υδατοκαλλιέργειες. Τα τελευταία χρόνια, μεγάλοι όμιλοι του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας έχουν απορροφήσει ή συμμετέχουν σε εταιρείες παραγωγής ιχθυοτροφών, με σκοπό τη συμπαραγωγή, προκειμένου να μειωθεί το κόστος των παραγόμενων προϊόντων τους, δεδομένου ότι οι ιχθυοτροφές συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 50% στο κόστος παραγωγής των ψαριών.

 

Σχετικά με τη διάρθρωση και την εξέλιξη της αγοράς, η Διευθύντρια Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, κ. Σταματίνα Παντελαίου, τόνισε τα εξής: «Ο κλάδος των ιχθυοτροφών χαρακτηρίζεται πλέον ως παραγωγικός, καθώς τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα καλύπτουν περίπου το 95% της συνολικής αγοράς (κατανάλωσης) τα τελευταία έτη. Σημαντική αύξηση παρουσίασε η συνολική εγχώρια παραγωγή ιχθυοτροφών την περίοδο 2005-2007, οφειλόμενη κυρίως στην είσοδο νέων εταιρειών στον παραγωγικό τομέα και στην αυξημένη ζήτηση από τις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας σε πρώτες ύλες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οριακή αύξηση σημειώθηκε την περίοδο 2008-2009, ενώ την τελευταία διετία (2010-2011) η παραγωγή είναι πτωτική (μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης 3,3%).

 

Σήμερα, οι “αμιγώς” εισαγωγικές επιχειρήσεις ιχθυοτροφών είναι ελάχιστες αριθμητικά, οι δε ποσότητες εισαγωγής έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Η εξαγωγική δραστηριότηταείναι περιορισμένη και οι ποσότητες εξαγωγής κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα».

 

Η εγχώρια κατανάλωση ιχθυοτροφών (εμπορεύσιμες ποσότητες) παρουσίασε ανοδική πορεία την περίοδο 1998-2007, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 12,1%. Έκτοτε η αγορά είναι πτωτική, καταγράφοντας μέση ετήσια μείωση 4,3% το διάστημα 2008-2011.Η πτωτική πορεία αναμένεται να συνεχισθεί και το 2012, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό. 

 

Στα πλαίσια της μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός με βάση τα δεδομένα έξι (6) παραγωγικών εταιρειών, για τις οποίες υπήρχαν δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία τόσο για το 2011 όσο και για το 2010, οι δε πωλήσεις ιχθυοτροφών καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του κύκλου εργασιών τους.

 

Το σύνολο του ενεργητικού των συγκεκριμένων επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 4,6% το 2011 σε σχέση με το 2010, λόγω της μείωσης των καθαρών παγίων και των διαθεσίμων. Την ίδια περίοδο τα ίδια κεφάλαια εμφάνισαν αύξηση 8,6%. Οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος αυξήθηκαν οριακά (0,5%) το 2011, ενώ τα μικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 4,6%. Το τελικό καθαρό αποτέλεσμα ήταν κερδοφόρο και τα δύο έτη, μειωμένο όμως κατά 14,5% το 2011/10. Τα κέρδη EBITDA υποχώρησαν κατά 5,8% το ίδιο έτος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.